Közélet

L. Simon László a kirúgás után: Választóvonalhoz érkezett a magyar közélet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az LMP-s Ungár Péter podcastjának volt vendége L.Simon László, a Nemzeti Múzeum múlt héten kirúgott igazgatója Szombathelyen. L. Simon Lászlót pozíciójából a World Press Photo-kiállítás egy meleg idősotthont mutató képei nyomán kialakult botrány miatt mentette fel Csák János miniszter azonnali hatállyal.

Szombathelyen kedd este az egykori igazgató elmondta, hogy a gyerekeit nagyon megviselte a kirúgása – írja beszámolójában a Telex. Hozzátette: nem akar elhamarkodottan ítéletet mondani, és idő kell neki, hogy az egész leülepedjen és magyarázatot adjon rá úgy, hogy a személyisége ne sérüljön.

Szerinte ezzel a történettel választóvonalhoz érkezett a magyar közélet, az a kérdés, hogy mi az, amit egy demokráciában egy kiállítás bemutathat, és hol teszünk különbséget cenzúra és korhatár között.

L. Simon továbbra sem nevezte hibásnak a törvényt,  szerinte ő nem a törvény áldozata, hanem a törvény értelmezéséé. Úgy látja, hogy a jogalkotói szándék egyértelmű volt, és nem akartak mások életébe beleszólni. Szerinte a felvilágosításnak ott van a helye az oktatásban, azaz a szándék így helyes volt, de tökéletes szöveget nehéz alkotni, ő pedig nem is állítja, hogy ez tökéletes lenne.

L. Simon egyébként úgy véli, hogy nem szerepelt olyan kép az ominózus kiállításon, ami a törvény szövegét vagy szellemiségét sértette volna.

Kapcsolódó
Vastaps fogadta utolsó napján L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeumban
A szakember hétfőn mondhatta el magáról utoljára, hogy a Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik