Közélet

Tények és tévhitek a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Amit rosszul tudtunk a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről.

Magyarországon minden harmadik felnőtt dohányzik, annak ellenére, hogy köztudott: minden negyedik honfitársunk rákban hal meg, a legtöbben közülük tüdőrákban, és a dohányosok négyszer nagyobb eséllyel szenvednek szívkoszorúér-betegségekben.

Éppen ezért fontos, hogy aki tud, mielőbb szokjon le a dohányzásról, hogy megkímélje saját, valamint a környezete egészségét.

Akik azonban nem teszik le a cigarettát, fontos, hogy tájékozódjanak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Számukra alternatívát jelenthetnek az olyan újgenerációs megoldások, amilyen a hevítéses dohánytermékek, az e-cigaretta vagy a nikotinpárna.

Cikkünkben számba veszünk és tisztázunk néhány fontos, a dohányzással és az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos állítást.

1. Sosem késő változtatni!

Sokan gondolják, hogy sok év aktív dohányzás után már annyi a tüdőnek, mindegy már, hogy abbahagyjuk-e a dohányzást. Ez azonban egyáltalán nem igaz! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, ha valaki ma eldobja a cigarettát, tíz év alatt a felére csökkentheti annak az esélyét, hogy tüdőrákos legyen. A koszorúér megbetegedéseknél ehhez a „felezéshez” elég egyetlen év is.

2.  A nikotin nem okoz rákot!

Elterjedt tévhit, hogy a nikotin rákot okoz, pedig a tudományos álláspont egyértelmű: a nikotin nem okoz rákot. A rák és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának elsődleges oka a dohány égetése során keletkező füst, nem pedig a nikotin. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a nikotin egy erős függőséget okozó anyag, de egyebek mellett hatással lehet a szív- és érrendszerre, például megemeli a vérnyomást, így nem kockázatmentes.

3.   A hevítéses technológia nem jár égéssel és füstmentes!

Ahogy írtuk már, a rákos megbetegedésért elsősorban a cigaretta égésével járó füst a felelős. A hevítéses eszközök használata azonban nem jár égéssel, nem bocsátanak ki füstöt, így a füstben lévő káros anyagok nem jutnak be az ember szervezetébe.* A használat során keletkező fehér aeroszol főként vízből, glicerinből, aromákból és nikotinból áll. Ez fontos különbség, hiszen a dohányzás káros hatásaiért elsősorban az égés és a vele járó füstben és kátrányban található káros anyagok felelősek.  Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület szabadul fel egy hagyományos cigaretta elfogyasztása során, amelynek jelentős része rákkeltő hatású is lehet.

Szintén égés nélküli alternatívát jelent a nikotinpárna és az e-cigaretta. Ugyanakkor egyik technológia sem kockázatmentes, és függőséget okoznak, valamint érdemes azt is tudni, hogy ezek használatának hosszú távú hatásait még vizsgálják.

Az egeshelyett.hu oldalon további információkat talál az ártalomcsökkentésről.

A cikk társadalmi célú tájékoztatás, mely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. További információkért, kérjük, látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

* A bizonyítékok széles körére alapozva és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik