Közélet

Elfelejtett szólni az egyházmegye, hogy mire használná a szombathelyi börtön épületét

Varga György / mti
Varga György / mti

Szombathelyi Egyházmegyének és a bíróságnak is tervei vannak a szombathelyi börtön egykori épületével – értesült a Nyugat.hu.  A vasi megyeszékhely csütörtöki rendkívüli közgyűlésén – mint kiderült – komoly vitát is hozott a volt börtön rendezési terve.

A lap úgy tudja, hogy a Szombathelyi Törvényszék lebontatná és újjáépíttetné az épület egy részét, ám az állami tulajdonú ingatlannal az egyázmegyének is komoly tervei vannak: ők egy nagyobb szabású, 15-18 milliárdos beruházást terveznek, amiben egy idősek otthona is szerepel.

A Szombathelyi Törvényszék a hasznosítással kapcsolatos elképzeléseit ugyanakkor egyelőre nem részletezte. Sajtószóvivőjük a fejlesztési szándékot ugyan elismerte, de a lap kérdésére kitérő választ adtak.

A tényleges kivitelezésig összetett döntések, engedélyek, egyeztetések sorozata vezet, ezért a projekt jelenlegi szakaszában nem tudnak konkrét részleteket közölni

– fogalmazott a szóvivő.

A közgyűlésen a vita nagyrészt arról szólt, hogy az egyházmegye nem tájékoztatta a terveiről az önkormányzatot, holott arról, hogy mi épülhet a városban, a közgyűlésnek kell döntenie. A képviselők végül elfogadták a volt börtönre érvényes szabályok megváltoztatását, és ezzel megnyitották az utat az egyházmegye és a törvényszék tervei előtt is.

Az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egykori épületének kezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). A közgyűlés által megtárgyalt anyagban szerepel, hogy a törvényszék már egyeztetett az MNV-vel.

A régi börtön 1888-ban, a bíróság épület 1889-ben épült, mindkét épületet Wagner Gyula műépítész tervezte. A régi börtön 2008-ban kiürült, amikor átadták a város szélén az új büntetés végrehajtási intézetet. A börtönépület azóta üresen áll, illetve egy részét raktárnak használja a törvényszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik