Közélet

Szijjártó: Többen kórházba kerültek a Gázában tartózkodó magyarok közül

Kiss Dániel / MTI
Kiss Dániel / MTI

Néhány nappal ezelőtt találat érte annak a hét magyar állampolgárnak a tartózkodási helyét, akik jelenleg is Gázában tartózkodnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Külügyek Tanácsa brüsszeli ülését követő sajtótájékozatóján, ahol mások mellett a Gázában rekedt magyarokról és a Hamász öt magyar állampolgárságú túszáról is szó esett. A miniszter tájékoztatójából kiderült:

a gázai magyar állampolgárok közül többen könnyű sérüléseket szenvedtek, többüknek pedig kórházi ellátásra is szüksége volt.

Szijjártó további részleteket is közölt róluk, eszerint összesen kilenc emberről van szó, köztük hét magyar állampolgár és két palesztin állampolgárságú családtag van, ők értelemszerűen a családtagjaikkal együtt szeretnék elhagyni a Gázai övezetet. A tárcavezető hozzátette: a hét magyar állampolgár közül négy gyermek. A kapcsolattartás valamennyiükkel folyamatos. A gázai magyar állampolgárok már jól vannak, kijöttek a kórházból, és a magyar külügy jelenleg is azon van, hogy kijuttassák őket a Gázai övezetből – rögzítette a miniszter.

Szijjártó azt mondta, mind az egyiptomi, mind az izraeli külügyminiszterrel megállapodott, hogy a hét magyar állampolgár kijöhet a gázai övezetből. Ennek feltétele, hogy el kell jutniuk a rafahi határátkelőhöz.

Szijjártó a Hamász által túszul ejtett öt magyar állampolgárról is beszélt: közöttük két gyermek van.

Köszönettel tartozunk Katarnak azért, hogy közvetít és próbál segíteni abban, hogy – persze sok más tússzal együtt – ezt az öt magyar állampolgársággal is rendelkező túszt ki tudjuk menteni minél előbb

– fogalmazott a sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik