Közélet

Államtitkár: Jelenleg is fennáll a „szakállas” perek problémája

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Fel kell tárni egyes perek hosszas elhúzódásának okait, mert az állam az elmúlt öt évben 6 milliárd forint kártérítést fizetett ki, holott a törvényhozás sokat tett azért, hogy a bíróságok megfelelően tudják lefolytatni a peres eljárásokat – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Répássy Róbert az elhúzódó, „szakállas” perek kapcsán kiemelte, a probléma jelenleg is fennáll. Emlékeztetett a 13 évig zajló Hunnia- vagy más néven Budaházy-perre. Hozzátette, folynak olyan munkaügyi perek is, amelyek láthatóan hosszasan el fognak húzódni.

A törvényhozás sokat tett azért, hogy a bíróságok megfelelően tudják lefolytatni a pereket, így az elhúzódás okát a bíróságokon belül kell feltárni, és ez munkaszervezési kérdéseket vet fel

– jelentette ki.

Répássy Róbert közölte: a strasbourgi bíróság egy per két évnél hosszabb időtartamát már elegendő oknak találja arra, hogy megállapítsa az emberi jogi egyezmények megsértését, és kártérítést ítéljen meg.

Ismertette: két miniszteri biztost neveztek ki, feladatuk, hogy elemezzék az elhúzódó bírósági gyakorlatot, majd intézkedési javaslatokat tegyenek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy – a bíróságok függetlenségének tiszteletben tartásával, de – figyelemmel kell kísérni a perek elhúzódásának okait. Szerinte a törvények megfelelőek, minden lehetőség adott ahhoz, hogy gyorsabban menjenek az ügyek, a bíróságoknak magukban kell keresniük a hibát, belső intézkedéseket kell hozniuk.

A bíróságok maguk is végeznek elemzőmunkát, minden fellebbezés után felülvizsgálják az eljárásokat, ezt a jogalkotó nem szeretné befolyásolni, de elvégzi a maga elemzését – fűzte hozzá.

Répássy Róbert azt mondta, a jövő év első felében tárják a nyilvánosság elé az elemzést, annak ismeretében elképzelhető, hogy szükség lesz törvénymódosításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik