Közélet

Blikk: egy magyar férfi tudta nélkül embercsempészeknek adta el furgonját, mégis őrizetbe vették

Kiemelt képünk illusztráció; Forrás: Matusz Károly /MTI
Kiemelt képünk illusztráció; Forrás: Matusz Károly /MTI

Kovács Károlyt körözés alapján fogták el a magyar rendőrök október közepén, miután kiderült: a hónapokkal korábban eladott furgonjával migránsokat csempésztek a határon – írja a Blikk. A férfi állítja: a hivatalban hibázhattak, ahol hiába jelentette be gyorsan a tulajdonosváltást, csak a bűncselekmény után könyvelték el a változást.

Áron alul, 650 ezer forintért adtuk el az autót, amiért hárman jöttek el június 7-én. Minden papírt szabályosan kitöltve távoztak, majd még aznap este felhívtak, hogy az M0-son leállt a kocsi, menjünk oda és adjuk vissza nekik a pénzt. Mondtuk, hogy vigyék el az autószerelőnkhöz, de végül nem lett belőle semmi. Másnap bementem a III. kerületi kormányablakba, hogy bejelentsem a teherautó eladását

– mesélte a Blikknek Károly. Október 12-én aztán egy egyszerű utcai igazoltatás során a 41 éves férfit megállították a fővárosban a rendőrök, akiktől megtudta, hogy az akaratán kívül mibe keveredett.

Embercsempészet miatt vették őrizetbe és került a fogdába. Kiderült, a furgonjuk megvásárlása után három nappal Ausztriában feltartóztatták azt, 14 szír állampolgárral a raktérben.

Mivel akkor még az én nevemen volt, június 16-án európai elfogatóparancsot adtak ki ellenem. 10 év fegyházzal fenyegetnek egy olyan dolog miatt, amit el sem követtem

– mondta a Blikknek a férfi. A háromgyerekes apukát egy éjszaka után kiengedtek a rácsok mögül, jelenleg nem hagyhatja el Pest vármegyét, illetve a főváros területét, valamint minden nap jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Blikk cikke szerint a férfi azóta kapott egy igazolást arról, hogy valóban járt a hivatalban és bejelentette az adás-vételt, ám kiderült, valamiért csak július 5-én történt meg ennek a beiktatása.

Közben állítólag kiderült: a kocsit megvásárló cég ellen már 24 feljelentés van, az adás-vételi szerződésre írt adataik pedig hamisak. Károlynak november végén lesz az úgynevezett kiadatási tárgyalása, ami után elképzelhető, hogy átszállítják Ausztriába, ahol kivizsgálják a történteket.

Zamecsnik Tamás ügyvéd a lapnak azt mondta:

Tudjuk igazolni, hogy a kérdéses napon már nem volt Károly tulajdonában az autó, de az átírása valamiért csak hetekkel később történt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik