Közélet

December 24-i zárvatartás: nem zárkóznak el a nagyobb láncok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kereskedelmi dolgozóknak nincs hosszú hétvégéjük, csak a húsvét és a karácsony az, amikor két napot egyfolytában otthon lehetnek. Pedig 24-én már nincs is nagy forgalom, az üzletek inkább csak presztízsből, üzletpolitikai szempontból nem engedhetik meg, hogy ha a konkurencia kinyit, ők zárva legyenek – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnök a Blikknek a december 24-i boltzár kezdeményezésével kapcsolatban.

Mint hozzátette: mivel régóta a kereskedelemben dolgozik, tudja, hogy ez a nap inkább ráfizetéses, mint nyereséges.

Az üggyel kapcsolatban először Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek írtak levelet, aki azt javasolta, terjesszék a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma elé.

Az üzletek most is akkor nyitnak ki, amikor akarnak, így nem kellene törvényt módosítani ahhoz, hogy december 24-én zárva legyenek a boltok, hangsúlyozta Bubenkó.

Semmi nem akadályozza őket, hogy – saját belátásuk szerint – pihenőnapot biztosítsanak a munkavállalónak december 24-én

– fogalmazott. A Lidl üzletei már biztosan nem nyitnak ki december 24-én, a szakszervezeti vezető pedig úgy tudja, a nagyobb kereskedelmi láncok nem zárkóznak el, de szeretnének valami garanciát arra, hogy egységesen nem nyitnak majd ki az üzletek. „A kormányzat tud a felvetésről, már csak az a kérdés, hogy a kereskedelem képviselői egyezségre tudnak-e jutni. Akkor pedig már a mostani karácsonyra be lehet vezetni a változást”, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik