Közélet

Egyre többen okolják Orbánékat – Publicus-kutatás a rezsiköltségekről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az energiaárakért már a fideszesek egyharmada is inkább a kabinetet hibáztatja, mint a szankciókat.

Szeptemberre az augusztusi 67-ről 74 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az Orbán-kormány inkább felelős a tavaly megemelt lakossági rezsi változatlanságáért, mint Brüsszel vagy a háború. A Publicus Intézet Népszavának készített reprezentatív felmérésében a legnagyobb emelkedést éppen a Fidesz–KDNP-szavazóknál mérte: korábban negyedük, szeptemberben harmaduk osztotta a véleményt.

A magas energiaárak más lehetséges okait, így Oroszország háborúját, a „brüsszeli szankciókat” az előző havinál kevesebben tették felelőssé.

65-ről 72 százalékra nőtt azok aránya is, akik szerint a kormánynak jelen helyzetben is  lenne lehetősége a tényleges rezsicsökkentésre.  A kormánypárti szavazók kétötöde osztja ezt, ám körükben az ezt elutasítók aránya is 50% fölé nőtt.

Az augusztusi 51 százalék után már a megkérdezettek 60 százaléka elégedetlen, amiért az Orbán-kormány döntése miatt a lakossági rezsi nem követi a tőzsdéket. A piacpártiak aránya az ellenzékiek között 74-ről 79, a bizonytalonoknál 49-ről 65 százalékra nőtt. A fideszesek körében a változatlanság híveinek aránya emelkedett 47-ről 49 százalékra. A rezsiköltség az összes megkérdezett 37 százalékának okoz gondot. A támogatott szintet a háztartások 24 százalékának fogyasztása lépte túl, ami a korábbi hónapok válaszainak átlaga.

Módszertan 

A Publicus Intézet szeptember elején ezer fő bevonásával végzett telefonos, kérdőíves felmérést. A kutatás a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik