Közélet

Zivatarveszély: narancssárga riasztást is kiadtak

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Négy megyére narancssárga veszélyjelzés érvényes. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő erős szél, jégeső.

Délelőtt erősen felhős, borult lesz az idő, csak rövid napos időszakok lehetnek, délután a felhőzet szakadozottabb lehet, de egyre többször kell számítani esőre, záporra, délen zivatarra. A szelet többfelé élénk, olykor erős lökések kísérhetik. Estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet általában 17-24 fok között alakul, de az északi és a nyugati határszélen hűvösebb lesz. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő, írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki keddre, négy megyére másodfokú (narancssárga) veszélyjelzés érvényes. Egy nyugat felől érkező hidegfront mentén zivatarokra kell számítani előbb a Dunántúlon, majd fokozatosan keletebbre is.

Frissítünk!

Frissült a veszélyjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt már hat megyére adta ki a másodfokú figyelmeztetést.

Már riasztások is érvényesek a zivatarveszély miatt. A Dunántúl nagy része besárgult, és másodfokú (narancssárga) riasztások is élnek. Az érintett járásokat folyamatosan frissülő térkép mutatja.

 

Azt írták, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő erős szél, jégeső. Főleg a Dunántúl és az Alföld déli részén a zivatarokat 70-80 km/órás széllökések (ez már károkozó lehet) kísérhetik, de akár  egy-egy heves zivatar is előfordulhat 90-100 km/órás lökésekkel, jégesővel (1-3 cm), illetve rövid idő alatt lehulló nagy csapadékkal (10-20 mm). Az ismétlődő záporos csapadékból a délnyugati területeken néhol 20-30 mm napi összeg is összegyűlhet. Késő estére szűnhet meg a zivatartevékenység az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik