Közélet

Veszettséget találtak egy Ukrajnából átkóborolt rókában

Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / AFP
Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / AFP

Veszettséget állapítottak meg egy kutyával verekedő rókában Szabolcs-Szatmár Bereg megyében – közölte csütörtökön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közlemény szerint a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

A veszett róka még múlt héten szerdán verekedett össze a kutyával Magosliget községben. A dulakodás során elhullott rókánál a Nébih laboratóriuma igazolta a veszettséget. Az esetről, és annak részleteiről azonnal értesítették a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet (WOAH) is – írták.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés – többek között fokozott felügyelet – elrendelését kezdeményezte a hatóság, mivel már  tavaly ősszel veszett róka és veszett kóbor kutya egyedeket észleltek a térségben. A megyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Tavaly négy esetben igazoltak veszettséget, idén pedig ez volt a második eset.

A szakemberek véleménye szerint a betegség Ukrajna felől érkezett, mivel valamennyi eset az ukrán határtól számított tíz kilométeren belül volt. Azt írták, hogy az ukrán állategészségügyi hatósága a háború miatt tavaly nem tudta végrehajtani a rókaállomány immunizálási programját, ezért a határ menti térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat.

A veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tüneteket mutató, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, valamint a fertőzést továbbadhatják.  A vírus az emberre is veszélyes, ezért a veszettség elleni védekezés a házi- és vadállatokban az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja – figyelmeztetett közleményében a Nébih.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik