Közélet

Közleményt adott ki a rendőrség az ELTE-n talált vegyifegyvergyanús fiolákkal kapcsolatban

Jászai Csaba / MTI
Jászai Csaba / MTI

Ahogy arról beszámoltunk, közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le a hatóságok kedd este az ELTE Természettudományi Karán. Az ELTE ugyan nem erősítette meg, de az első információk alapján a szerek között állítólag szarin, mustárgáz és tabun is volt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tegnap közölte, azt ugyan közölte, hogy az ügyben nyomozás indult, de a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel  nem árultak el részleteket. Most viszont megjelent egy közlemény a rendőrség oldalán:

„2023. szeptember 12-én este az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyik laboratóriumában ismeretlen vegyi anyagokat találtak. A hatóságok értesítését követően mind a rendőrség, mind a honvédség több egysége a helyszínre vonult, majd valamennyi inkriminált anyagot azonosítás céljából az MH Sordó László 102. Vegyiharc Ezred, MH HAVÁRIA Laboratóriumába (a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer részét képező, készenléti szolgálatot ellátó munkacsoport) szállítottak. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Honvédség vegyi védelmi szakembereinek bevonásával büntetőeljárást indított.”

Az elsődleges szakértői vizsgálatok megállapították, hogy az egyetemi laboratóriumban talált anyagokban mérgező, emberekre veszélyes vegyület nem volt. A további szakértői vizsgálatok folyamatban vannak.

Az ügy teljes körű kivizsgálása érdekében a nyomozás továbbra is folyamatban van a KR NNI-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik