Közélet

Várhatóan kötelező biztosítást kell majd kötni az elektromos rollerekre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A KRESZ módosítása után várhatóan a 25 km/óránál nagyobb sebességre képes rollerek segédmotor-kerékpárnak minősülnek majd, vagyis – csakúgy, mint a segédmotor-kerékpárokra – a rollerekre is kötelező biztosítást kell majd kötni – írja szerdai cikkében az Infostart.

A portál emlékeztet: az eddig megismert tervek szerint a maximum 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, míg az ennél gyorsabbak segédmotoros kerékpárnak. Az egyelőre kérdés, hogy kötelező lesz-e biztosítást kötni rájuk, mindenesetre a segédmotoroknál erre szükség van – idézi az Infostart a Netrisk összeállítását. Németországban például a villanyrollerekre kötelező biztosítást kell kötni, csak 14 évnél idősebbek használhatják, és maximum 20 km/órás sebességgel mehetnek.

Magyarországon a becslések szerint ma már 80–100 ezer roller van használatban.Az Infostart szerint a várható biztosítási díj kalkulációjánál a segédmotor-kerékpárok adataiból érdemes kiindulni. A Netrisknél 2018 óta több mint 82 ezer segédmotor-kerékpár biztosítást kötöttek, csak ebben az évben közel 11 ezret, míg a múlt év egészében majdnem 14 ezret.

A segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások díja évről évre emelkedett. 2018-ban a biztosítások átlagdíja alig több mint 3200 forint volt, ebben az évben meghaladta az ötezer forintot – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik