Közélet

Pintér Sándorra is vonatkozó kérdések miatt tiltották le a Portik-interjú folytatását

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Átlátszó közzétette kérdéseit, mondván, az interjúval ellentétben, ezt nem tilthatják meg.

Polt Péter legfőbb ügyész helyettese árulta el a szocialista Vajda Zoltán kérdésére, miért nem engedélyezték a Portik Tamással készített interjú folytatását az Átlátszónak. Kiderült, Tóth Tamás, a BVOP országos parancsnoka az utóbb közölt, további újságírói kérdések miatt utasította el a kérést. Az Átlátszó az ügyészségi válasz alapján azonosította, hogy ezek a kérdések Pintér Sándor belügyminiszterre is vonatkoztak. Azokat Portiknak felkészülés céljából küldték át. A portál most közzétette ezeket, mondván, az interjúval ellentétben, ezt nem tilthatják meg.

Az írásban a BVOP-n keresztül előre megküldött kérdések közül Portik csak az elsőre, arra tudott válaszolni, hogy olvasta-e Dezső András Nagyfőnök – Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása című könyvét, és mi a véleménye arról.

A megválaszolatlan kérdések egyebek mellett arról szóltak, hogyha nem ő követte el azokat a bűncselekményeket, amelyek miatt vádat emeltek ellene és elítélték, miért neki tulajdonítják azokat, ki ölhette meg valójában Prisztás Józsefet, Fenyő Jánost, ki robbanthatott az Aranykéz utcában, elkerülte-e valaki a hatóság figyelmét. Van-e tény, bizonyíték, ami az ártatlanságát bizonyítja.

Arra is választ vártak, hogy 2012-es letartóztatása előtt észlelte-e, hogy megfigyelik, titkos nyomozás, adatgyűjtés folyik ellene. A belügyminiszter személyét pedig több kérdés is érintette. Rákérdeztek, mi állhatott a vallomás hátterében, amely szerint hozzá voltak köthetőek azok az ügyek (székházak, politikusok elleni merényletek), amelyek miatt annak idején Pintér országos rendőrfőkapitányként megbukott. Egy korábbi interjúja alapján külön rákérdeztek arra, miért beszélt arról, hogy a jelenlegi belügyminiszter akarta csapdába akarta csalni.

  • Pintérnek szerepe lehetett az ön elleni gyanúsításokban is?
  • Vannak esetleg Pintér Sándor szerepére vonatkozó, azt bizonyító további tények, összefüggések az ön birtokában?
  • Ön szerint a letartóztatása politikai okból történt?

– idézték további kérdéseiket.

Az Átlátszó reagáltatni akarta Portikot arra is, hogy valóban együttműködött-e az FBI-val, vannak-e másokat is kompromittáló hangfelvételei, és továbbra is úgy látja-e, hogy van esélye a szabadulásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik