Közélet

Fidesz-elnök lett Békéscsabán Simonka cégvezetéstől eltiltott volt munkatársa

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Szegedi Balázst, a Békés megyei közgyűlés fideszes alelnökét választották a múlt pénteken a párt békéscsabai szervezetének élére. A Magyar Narancs azt írja, hogy Szegedit a bíróság korábban három évre, 2024. december 28-ig eltiltotta a cégvezetéstől,  miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kétmilliós forintos követelést jelentett be a kényszertörlés alá került cég ellen, melynek vezető tisztségviselője volt.

A lap szerint az ominózus cég, a Dél-Békési Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet, amelyben tulajdonrésze volt a Paprikakert TÉSZ Kft-nek, a Simonka-ügyben kulcsszerepet játszó vállalkozásnak. A Paprikakert TÉSZ Kft. megszűntetése 2018. június 21-én vált jogerőssé, ezután kezdtek bedőlni azok a gazdasági társaságok is, amelyekben a cégnek tulajdonrésze volt. Közülük is elsőként fejezte be működését a Szegedi Balázs nevével fémjelzett szövetkezet.

A szövetkezettel szemben törvényességi felügyeleti eljárás indult, majd 2018. július 30-án megszűntnek nyilvánították, és megindult a kényszertörlési eljárás. A NAV ekkor jelentette be a kétmilliós követelését, aminek jogosságát a szövetkezet vezetője nem vitatta. Az eljárás több mint három évig húzódott, végül 2021. december 28-án fejeződött be Szegedi Balázs eltiltásával.

Szegedi Balázs korábban Simonka György közeli munkatársa volt, de később a békéscsabai fideszes országgyűlési képviselő, Herczeg Tamás csapatában bukkant fel. Herczeg, aki második ciklusát tölti, és egyben pártja választókerületi elnöke is, Szegedi megválasztását a lap kérdésére úgy kommentálta:

 most nem cégvezetőt, hanem a békési megyeszékhely fideszes elnökét választották meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik