Közélet

Egyre több idős köt tartási- vagy életjáradéki szerződést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az alacsony nyugdíjak és a magas infláció miatt egyre több idős ember köt tartási- vagy életjáradéki szerződést. Az elmúlt pár évben már elkezdődött a növekedés, ami most decemberben új lendületet kapott – mondta a Népszavának Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász. Azt mondta, hogy nála az ezzel kapcsolatban érdeklődők száma az utóbbi háromnegyed évben 50 százalékkal emelkedett.

A tartási- vagy a köznyelvben eltartási szerződést jellemzően idősebb emberek általában rokonnal, ismerőssel kötik, és arról szól, hogy utóbbiak a gondoskodásért cserébe a lakásuk tulajdonosává válnak. Az életjáradéki szerződés esetén pedig havi pénzösszeg kifizetéséért cserébe lesz a szerződő fél tulajdonos. Ilyen típusú szerződéseket egyébként bárki köthet, kivétel egyedül az idős orvosa, vagy ápolója, mivel ők általában tisztában vannak az ápolt egészségügyi állapotával, esetleg a várható elhalálozással. Mindez pedig visszaélésre adhatna lehetőséget.

A Népszavának Fülöp Edina elmondta:

Két különböző okra vezethető vissza, hogy egyre többször keresnek fel ebben a témában. A tartásinál gyakran arról van szó, hogy ezeknek az időseknek ugyan lenne örökösük, de a gyerekek, unokák külföldre költöztek, így nincs aki gondoskodjon róluk. A szociális háló pedig kevés, mert néha ugyan meglátogatja őket valaki az önkormányzat megbízásából, de a rendszer túlterhelt, és ez önmagában nem elegendő a méltó életkörülmények fenntartására. Az életjáradék esetén pedig egyszerűen arról van szó, hogy az idősek nem jönnek ki a nyugdíjból, és szükségük van pénzre. Különösen igaz ez múlt év decemberétől, és sokan panaszkodnak a magas árakra, illetve az alacsony nyugdíjakra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik