Közélet

Szélsőjobboldali tevékenységei miatt betiltatná a Magyar Önvédelmi Egyesületet a roma önkormányzat

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Az Országos Roma Önkormányzat (OTÖ) megítélése szerint a Magyar Önvédelmi Egyesület nevű szervezet olyan tevékenységet végez, ami sérti a roma nemzetiséghez tartozó személyek egyenlő emberi méltósághoz való jogát, ezért feloszlatnák a szélsőjobboldalinak titulált szervezetet – írja a Népszava. Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese e célből már egy indítványt is benyújtott az ügyészséghez, hogy az indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot, és kezdeményezze az egyesület feloszlatását a bíróságon.

Lakatos a benyújtott dokumentumban arról ír, hogy a Magyar Önvédelmi Egyesület a korábban feloszlatott Szebb Jövőért Egyesület „szellemiségét átvéve, annak fizikai megnyilvánulásait folytatva, erősítve olyan tevékenységet végez, illetve olyan magatartást tanúsít, amely sérti a roma nemzetiséghez tartozó személyek egyenlő emberi méltósághoz való jogát”.

A Szebb Jövőért Egyesület úgy jön képbe, hogy annak a 2014-ben feloszlatott szervezetnek szintén az a László Attila a vezetője, aki most a Magyar Önvédelmi Egyesületet is irányítja. Ez az egyesület működteti a Magyar Önvédelmi Mozgalomat, ami a Népszava megjegyzése szerint a hajdani jobbikos (2009-ben jogerős bírósági döntéssel feloszlatott) Magyar Gárda egyik utódszervezetének tekinthető.

„A Magyar Önvédelmi Egyesület úgynevezett sétái a bűnözés ellen, a Mi Hazánk által meghirdetett tüntetéseken való demonstratív részvétel, a tagjai által viselt formaruha (egyenruha) alkalmas arra, hogy a roma közösségek tagjaiban félelmet keltsenek, felerősítsék a romákkal szembeni indulatokat. A Magyar Önvédelmi Egyesület nyíltan romaellenes nézeteket vall, tevékenysége a szélsőséges nézetek terjesztésére, helyi roma közösségek provokálására és zaklatására is erőteljesen kiterjed” – olvasható még Lakatos Oszkár indítványában, ami arra is kitér, hogy az egyesület működése sérti az alaptörvényben biztosított alapvető emberi jogokat, továbbbá szembemegy az ország nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik