Közélet

Népszava: prémiumkategóriás autót vett a Babócsai Romákért Egyesület a Magyar Falu támogatásból

MTI/Varga György
MTI/Varga György

Prémiumkategóriás autót vásárolt a Babócsai Romákért Egyesület abból a pénzből, amit a tavalyi választások előtt kapott a Magyar Falu Program keretéből – értesült a Népszava. Nem is használja más, mint az elnök, a Balogh József, volt vele a horvát tengerparton és Németországban is – mondta egy helyi a lapnak. A Népszava meg is kérdezte Baloghot az autóról, de választ nem kaptak kérdéseikre.

Az MFP Falusi Civil Alap pályázat keretein belül új vagy maximum 10 éves autók vásárlására, illetve javításra, alkatrészbeszerzésre, felújításra lehetett pénzt kérni. A pályázatban nem szerepelt kitételként, milyen autó beszerzését támogatják, ám egy civil szervezet esetében logikusnak tűnt volna kisbusz, pickup, de legalábbis egy nagyobb egyterű beszerzése. Kevéssé tűnik viszont hasznosnak erre a célra az a BRE által vásárolt 2000 köbcentis, dízel Audi A5 Sportback – írja a Népszava. Az idén novemberben 9 éves, nyolc fokozatú automata váltóval felszerelt kocsit 2021 decemberében helyezték forgalomba Magyarországon – külföldön 286 ezer kilométert futott előzőleg –, s eddig két tulajdonosa volt.

A használt gépjárműbeszerzés esetében nincs előírás a típusra vonatkozóan, a maximum elnyerhető 7 millió forintos kereten belül szabadon megválasztható, attól függően, hogy mely típus segíti leginkább a civil szervezet napi tevékenységét – válaszolta a minisztérium. Hozzátették: az ominózus pályázat esetében még tart a megvalósítási időszak, a támogatás felhasználásának jogszerűségét az elszámolás benyújtását követően tudják csak megvizsgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik