Közélet

Orbán rekordot döntene: egyedülálló lenne az EU-ban, ha 2034-ig kormányozna

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Orbán Viktor már most az egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő vezető az EU történetében, de ha valóban miniszterelnök marad 2034-ig, akkor már ő lenne az uniós rekorder – erről ír a G7.

Beszámoltunk róla mi is, hogy a hétvégén Orbán Viktor arról beszélt zárt körben Kötcsén, hogy 2034-ig tervezi saját kormányzását . A miniszterelnök korábban arról beszélt, 2030-ig tervez maradni, az új céldátumot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet.

A G7 most ábrákkal is adatokkal helyezte kontextusba, hogy mit is jelentene, ha Orbán valóban 2034-ig maradna hivatalban: új rekordot mindenképp.

Ugyanis – amint írja a portál – az uniós csatlakozás óta hatalmon lévő vezetők között két korábbi luxemburgi miniszterelnök volt leghosszabb ideig hatalmon, nagyjából húsz évig. Őket követi a Németországot 16, illetve 14 évig vezető Helmut Kohl és Angela Merkel.

Mindez tehát azt jelenti, hogyha

Ha Orbán valóban 2034-ig maradna miniszterelnök, akkor 24 évet töltene EU-s vezetőként hatalmon, ezzel pedig mindenkit megelőzne.  (Orbán az első, 1998 utáni kormányfői mandátumakor Magyarország még nem volt uniós tag.)

A G7 megjegyzi, hogy a demokratikus Európa II. világháború óta eltelt történetében is egyedülálló lenne, ha Orbán kormányfő maradna 2034-ig.

Kapcsolódó
Nem tudja, nem hiszi, nem az ő dolga – kötcsei válaszok a Lölő-jelenségre
Ismét összegyűlt Kötcsén a fideszes holdudvar, hogy zárt körben meghallgassa Orbán Viktor beszédét. Mi az érkezőket kérdeztük, mit gondolnak Pesty László nyilatkozatairól, amelyek az utóbbi hetekben nagy vihart kavartak. Vagyis: létezik-e Lölő-jelenség, és ha igen, megosztja-e a fideszeseket?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik