Közélet

Kínába hívta Orbán Viktort az elnök-pártfőtitkár

MTI / EPA / Hszinhua / Jan Jan
MTI / EPA / Hszinhua / Jan Jan
A magyar kormányfő októberben utazik.

A magyar miniszterelnök kínai útjáról elsőként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Kínai Tagozatának elnöke beszélt a 134. kantoni vásár alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. A Privatbankár szerint Nádasi Tamás azt mondta, a cél, hogy Kína európai hídfőállása legyen az ország.

A kínai nagyvállalatok Magyarországot már fontos célországnak tekintik, de azt szeretnék, ha minél több magyar vállalkozás is szerephez jutna a két ország kapcsolatrendszerében. Ezt segítheti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping meghívására a közeljövőben Kínába utazik, amitől azt remélik, tovább erősíti a kínai-magyar kapcsolatokat.

A portál megkeresésére a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette, hogy Orbán Viktort a kínai elnök-pártfőtitkár meghívta Pekingbe. A kormányfő októberben részt vesz a Belt and Road Initiative (BRI) konferencián. A BRI-projekt magában foglalja az utak, vasutak, tengeri kikötők, villamosenergia-hálózatok, olaj- és gázvezetékek és a kapcsolódó infrastrukturális hálózatának kiépítését.

Orbán Viktor két éve egy videóüzenetben köszöntette a Kantonban rendezett Kínai Import-Export Vásár megnyitó ünnepségének résztvevőit.

Kapcsolódó
Orbán Kínának: Nem kellenek a nagyhatalmak közti feszültségek
A kínai-magyar együttműködést dicsérte a magyar kormányfő egy nemzetközi vásáron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik