Közélet

A várólista nem nagyon csökken, a csipőműtétek árai a magánklinikákon viszont nőnek

FRED TANNEAU / AFP
FRED TANNEAU / AFP

2023. január elején a csípőműtétre várakozók száma 7864 fő volt. Ezután februárban változások történtek a NEAK-várólistákban, s immár két részre osztják a csípőműtétekre aspirálókat – közölte az Mfor.hu.

  • Az úgynevezett ortopédiás csípőműtétekre 6476 beteg várakozik.
  • Mindeközben a másik csoport, a traumatológiai csípőműtétre várók száma 1069 fő.

A lap szerint az első csoportban az elmúlt félévben 3946 főt megoperáltak, tehát átlagosan havonta 657 beteget, a két hónapnál is többet várakozók száma a hivatalos adatok szerint így is 5302.Jelentős csökkenés tehát nincs a várakozók számát tekintve, pedig az elmúlt évek során a várólista-csökkentési programra mintegy 17,5 milliárd forintot fordított a kormány, idén szintén rendelkezésre áll egy 5 milliárdos keret.

A portál megnézte, hogy jelenleg mennyibe kerül a magánegészségügyi klinikáknál ez a beavatkozás. S bár az árak eddig is igen borsosak voltak, sajnos az infláció a magánklinikák árait sem kímélte.

A legolcsóbban magánklinikán 2021-ben 850 ezer forintért lehetett egy csipőműtétet végeztetni, az összeg 2023-ra másfél milió forintra változott. Két évvel ezelőtt a legtöbb vizsgált magánegészségügyi szolgáltató másfél millió forintért, vagy drágábban vállalták a beavatkozást, mostanra ezek árai 2-2,5 millió forint között vannak, bár van, ahol hárommilliót is elkérnek. 

Ráadásul a legtöbb helyen az árak implantátum nélkül értendők. 2023-ban akár a 30 százalékos emelkedést is elérték a csípőműtétek árai. Szinte minden klinika azonban arra hívja fel a figyelmet a honlapján, hogy a pácienseknek egyéni ajánlatokat készítenek, mert minden beteg esete más. Az árakat viszont tovább emeli az, hogy általában nem tartalmazzák a műtétet megelőző vizsgálatok és a műtétet követő ápolási csomag díját, valamint a műtét során esetlegesen felmerülő szükséges speciális eszközök és a szövettani vizsgálat árát sem – írta az Mfor.hu.

A portál szerint átlagosan a magyar árakhoz képest Lengyelországban, Csehországban és Törökországban lehet olcsóbban hizzéférni ezekhez az ellátásokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik