Közélet

Nem NER-lovagnak szánják az építőanyag-piacot

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Lázár Jánost a külföldi cégek kiszorításáról kérdezték. Államtitkára árnyalta szavait.

A hazai építőanyag-piacot is törvényi úton készülnek átjátszani valamelyik NER-lovagnak?

Erről kérdezte Lázár János minisztert hazai és külföldi sajtóhírek alapján Vadai Ágnes. A DK képviselője arra is kíváncsi volt, valóban ki akarják-e szorítani a piacon domináns, főleg osztrák és német tulajdonú vállalatokat.

Ki lesz a befutó utána? Mészáros vagy Tiborcz, vagy valaki más?

Az építési és közlekedési miniszter helyett államtitkára, Ágh Péter válaszolt. Mint írta, azt remélte, Vadai Ágnes majd a nyugat-európai gyakorlatot kéri rajtuk számon. Példának éppen Németországot hozta, szerinte ott előnyt élveznek a hazai vállalkozások. Ebben az esetben szinte örömmel válaszolt volna „igennel” a kérdésre.

Jelen esetben a válaszom egyszerűen nem! Nem tervezünk senkit kiszorítani, tervezünk azonban a hazai vállalkozásoknak – álljanak azok bárkinek a tulajdonában – teret nyitni.

Az államtitkári válasz mindenképpen árnyalja főnöke, Lázár János szavait. A miniszter néhány hete ugyanis az Mfor.hu-nak egyértelművé tette, az Orbán-kormány kifejezett célja a külföldi építőanyag-gyártó cégek kiszorítása a piacról.

Azt szeretnénk, hogy tíz év múlva az állami beruházásokat magyar gyártók magyar alapanyagaiból készített termékekből valósítsák meg magyar kivitelezők a profitot magyaroknak termelve.

Az általa „patriótának” nevezett gazdaságpolitika miatt Lázár János heves támadásokra számít a németek és az osztrákok részéről.

Korábban a G7 írt a kormány szándékairól és idézte a német sajtóhíreket, amelyek szerint a kabinet először intézkedéseivel megnehezíti, veszteségessé teszi a megcélzott cégek működését, majd megjelennek a kormányhoz közeli üzletemberek, nehezen visszautasítható ajánlatokkal.

Kapcsolódó
Elővásárlási joga lehet az államnak bizonyos építőanyagokra
Lázár Jánosnak kell kidolgoznia a részleteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik