Közélet

Utólag kiragasztott cetli is igazolta a Fudan Hungary Alapítványt, nyomozás lefújva

Nem lesz nyomozás a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány ügyében, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a napokban ugyanis elutasította azt a feljelentést, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész a DK országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdése alapján küldött meg a nyomozóhatóságnak.

Vadai Ágnes a 24.hu júliusi cikkére hivatkozva fordult a legfőbb ügyészhez. Arról írtunk, hogy a közel 14 milliárd forint értékű vagyonnal kistafírozott alapítványt nem találta meg a bejelentett székhelyén a Momentum szóvivője. A nyár elején Tompos Márton próbált utánajárni, hogy mi a helyzet a nem létező kínai egyetemet működtető alapítvánnyal, amely egy 6 milliárdos állami tőketámogatás mellé ingyenes vagyonjuttatásként kapta meg azt a Duna-parti területet, ahová korábban a Diákvárost tervezték.

A politikus videójából kiderült, hogy a keresés eredménytelen volt, nem talált működő irodát azokban az irodaházakban, ahova a szervezet korábban hivatalosan be volt jelentve. A cégbírósági dokumentumok szerint a jelenleg hatályos székhely a Kéthly Anna téren található irodaházban van. Az ellenzéki képviselő szerint viszont ott azt mondták neki, hogy az alapítvány már áprilisban eltűnt, és a korábbi, Márvány utcai székhelyen sem tudtak információval szolgálni.

Polt Péter a rendőrséget bízta meg a Vadai által beadott kérdés tartalmának elbírálásával. A BRFK határozata szerint először feljelentés-kiegészítést rendeltek el gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása bűntettének gyanúja miatt, majd adatgyűjtést végeztek és megállapították, hogy a Kéthly Anna téren található irodaház hetedik emeleti helyiségében „fellelhető és működik is” az alapítvány. A BRFK a helyszínen megállapította, hogy az irodaház recepcióján rendelkezésre állnak a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány elérhetőségei, sőt a „földszinti aulában a lift mellett több más cégtáblával együtt jól láthatóan el van helyezve az alapítvány táblája és logója”. A cégtábla alatt egy címkén az alapítvány elektronikus elérhetőségét is megtalálták.

Az email címet ottjártunkkor is egy, a cégtábla alá utólag felragasztatott papírcímkén lehetett olvasni, az ott szereplő elérhetőségnek azonban az internetes tájékoztatókban nem találtuk nyomát.

A rendőrségi vizsgálat során meglelt email címen megkerestük az alapítványt, hogy megtudjuk, jelenleg milyen tevékenységet végeznek, és összesen hány fizetett tisztségviselője, illetve alkalmazottja van a szervezetnek. Választ egyelőre nem kaptunk.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány 2023-as beszámolója szerint közel 6,7 milliárd forintos tőkével rendelkezik. Tavaly 123 millió forintot fordítottak személyi juttatásokra, amiből 90 millió a vezetők fizetésére ment el. A főigazgató bére havi bruttó 2,1 millió forint volt, az öt kuratóriumi tagnak havi 811 ezer forintot, a felügyelőbizottsági tagoknak pedig havi 740 ezer forintot fizettek.

A főigazgatói posztot 2021 óta Bertáné Bényi Krisztina tölti be, aki Kósa Lajos tárca nélküli minisztersége idején titkárságvezető, majd a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár volt. Az alapítvány kuratóriumát Csák János vezeti. A kulturális minisztert a nyáron Tusványoson meg is kérdeztek arról, hogy mit csinál a szervezet. A miniszter rövidre zárva a beszélgetést nem válaszolt a kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik