Közélet

A köznevelési államtitkár intézkedett, hogy leszedjék az Orbán-idézeteket a csepeli iskola faláról

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Hétfő reggelre eltűntek az Orbán-idézetek a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium falairól. Az intézmény igazgatója az ATV híradónknak azt mondta, hogy felhívta őt a hétvégén Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Németh Szilárd kormánybiztos is, hogy közöljék vele: a táblákat leszerelik a hétvégén. Ugyanakkor azt még mindig nem lehet tudni, ki, és miért akarta, hogy az iskolában a miniszterelnök bölcsességei legyenek kifüggesztve a falon.

Azokról az idézetekről van szó, amelyek Orbán Viktor 2020. augusztus 20-án az Összetartozás emlékhely avatásán mondott beszédéből származnak. Ez a hét idézet, amely a felújított Jedlik Ányos Gimnázium falán is volt. Például, hogy „haza csak addig van, amíg van, aki szeresse”, hogy „minden magyar gyermek újabb őrhely”, vagy „az igazság erő nélkül keveset ér!”.

Az idézetek a folyosón és a tornateremben is ki voltak függesztve. Először Szabó Szabolcs csepeli Momentumos országgyűlési képviselő közölte, hogy leszedték a bölcsességeket, hozzátéve, reméli, hogy ezután nyugalom lesz az iskolában. Az oktatási ombudsman az RTL-nek azt mondta, vizsgálatot indított, ami azzal okafogyottá vált, hogy leszedték az idézeteket.

A gimnázium igazgatója Bese Benő úgy nyilatkozott, nem tudja kinek az ötlete volt az Orbán-idézetes tábla, és mikor szembesült vele, jelezte, hogy aggályos. Szerinte politikának nincs helye az iskolában. Később ugyanezt írta Facebook oldalán Németh Szilárd Csepel fideszes képviselője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik