Közélet

Pintér ragaszkodik a nyolcórás munkaidőhöz, nem lesz inflációkövető bérezés az orvosoknál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Belügyminisztériumban egyeztetett egymással az egészségügyi ágazatért felelős felsővezetés és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – derül ki a napi.hu cikkéből. A minisztérium és a MOK találkozója már csak azért is említésre méltó, mert a két fél kapcsolata nagyon viharos volt az elmúlt hónapokban. A MOK szerint valós, érdemi egyeztetés volt, melyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter is. Van néhány kisebb, azonnali eredménye, több területen közös munka kezdődik, de vannak olyan területek is, ahol továbbra is jelentős a nézetkülönbség – írja a napi.hu.

Miniszter többször kitért az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségére, az elmúlt időszakban felmerült bűncselekményekre, illetve a betegek által tapasztalt, jelzett kommunikációs problémákra. Az általános orvosi etika helyzetét nevezte meg egyben a köz- és magánellátás szigorú elválasztásának egyik okaként.

A megbeszélésen a munkaidővel kapcsolatban Pintér Sándor nagyon határozott véleményt fogalmazott meg és érdemi vitára nem volt nyitott. A belügyminiszter szerint a munkaidő mindenki számára 8 óra. Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is. Prioritás lesz az egészségügy informatikai fejlesztése is, mert elmaradott. Az orvosi és a szakdolgozói fizetések inflációkövetéséről Pintér Sándor azt mondta: erre nincs lehetőség, úgy gondolja, senki nem részesül infláció követő bérezésben más területeken sem.

Az egészségügyi vezetés több témában, például a kórházi fertőzések, a minőségbiztosítás, az orvosok teljesítménymérésének alapelveire várnak javaslatokat a kamarától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik