Közélet

A Libri szerint nincsenek „tiltott könyvek”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Reagált a kormányközeli tulajdonba került Libri könyvesbolthálózat arra, hogy aktivisták az egyik boltjuk előtt ingyen vagy adományért osztogatnak általuk tiltottnak nevezett könyveket a homofóbtörvényre és a könyvfóliázásra válaszul. Az egyetemisták egy budapesti Libri-üzlet elé, egy kempingasztallal ültek ki, és LMBTQ tematikájú könyveket osztogatnak.

„Azok a könyvek, amelyeket az egyetemisták osztogatnak és megjelentek a sajtóban az erről készült fotókon, felnőtteknek szóló kötetek, és nincsenek becsomagolva a könyvesboltokban. Az egyetemisták által használt »tiltott könyvek« kifejezésnek sincs valóságtartalma. Sem ezek, sem más kötetek nem tiltott könyvek, a kínálatunkban minden olyan cím megtalálható és továbbra is megvásárolható, ami eddig is. Azok is, amelyekre a Fogyasztóvédelmi Hatóság határozata és a kiadók iránymutatása alapján fólia került” – reagált a Hvg.hu-nak küldött közleményben a Libri Csoport.

Az ügy előzménye, hogy a Librit 1, az azóta kormányközeli tulajdonba került hálózat független konkurensét, a Lírát pedig 12 millió forintra bírságolták azért, mert az ifjúsági könyvek polcán szerepeltek olyan könyvek, amelyekben megjelennek LMBTQ karakterek. Ezeket a könyveket a kormány döntése értelmében más polcon, lefóliázva kell árulni.

Megírtuk, hogy a budapesti Westendben lévő Libriben átlátszó fóliával vontak be egyes könyveket, amikbe így nem lehet belelapozni. A Libri az elmúlt hetekben könyvkiadókat keresett meg, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik