Közélet

Vezessen óvatosan, megkezdődött az őzek párzása!

MTI / Kovács Attila
MTI / Kovács Attila

A címben megfogalmazott tanácsot az Országos Magyar Vadászati Védegylet fogalmazta meg, és az MTI tette közzé kedden. Július második felétől augusztus közepéig az állatok sokkal aktívabbak, nappal is mozognak és gyakran kereszteznek közutakat.

Mint írják, az őz a legnagyobb egyedszámú nagyvadfajunk, a becslések szerint csaknem 380 000 él az országban. Emellett a legelterjedtebb is, így bármely régióban számíthatunk rá, hogy párzás idején – vadásznyelven: üzekedéskor – suta vagy bak szalad ki elénk az útra. Nem véletlen, hogy a csaknem 7500 nagyvadelütés során több mint 5800 esetben (78 százalék) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben! A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartják az alábbiakat:

  • Ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt!
  • A rosszul belátható útszakaszokon illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsanak!
  • Ha látják, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi! Lassítsanak, esetleg dudáljanak!
  • Amennyiben elkerülhetetlen, hogy elüssék az állatot, vészfékezzenek, ne rántsák el a kormányt! Ha átsodródnak a szembejövő sávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

A vadelütés közúti balesetnek minősül, így, ha bekövetkezik, mindenképpen rendőrt kell hívni. Bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet – jellemzően vadásztársaságot – szintén értesíteni kell, erről általában ugyancsak a rendőrség gondoskodik – olvasható a vadászati védegylet honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik