Közélet

Új mintázattal tért vissza a padfestés a Ferencvárosba

Döme Zsuzsanna Facebook-oldala
Döme Zsuzsanna Facebook-oldala

Újabb egyéni festésű paddal jelentkezett a ferencvárosi önkormányzat: ezúttal egy fekete-piros festésű köztéri padot helyeztek ki a Tompa utcában, utalva az oktatásügyért harcoló civilek szimbólumára – adta hírül a hvg.hu.

A portálnak Döme Zsuzsanna alpolgármester elmondta: a IX. kerületben köztéri kiállításként is értelmezhető padfestési társadalmi akciót indítottak, ennek első eleme a most kihelyezett utcabútor. Közölte: az a céljuk, hogy minél több, társadalmilag fontos ügyeket felkaroló, pozitív üzeneteket közvetítő padfestés jelenhessen meg a közterületeken.

Mivel a kerület vezetése szerint „Ferencváros nyitott, szabad kerület”, ezért terveik szerint a Tompa utcában háromhavonta váltják majd egymást a különböző témájú padfestések. Sőt, ha sok megvalósítandó pályamű érkezik, további padokat is szívesen bevonnak a projektbe. Az alpolgármester a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: nem tervezik külön őriztetni a padot, de remélik, hogy csak ők festik majd át háromhavonta, nem más, és nem sűrűbben. Hozzátette: „a fradisták is megkereshetnek minket egy jó ötlettel, nekik is ugyanúgy van lehetőségük pályázni.”

Elsőként a Magyar Anyák és az Egységes Diákfront ifjúsági szervezet képviselői mutatták be közös alkotásukat a Tompa utca 17. előtt. A pad fekete-piros kockás lett és az oktatásügyért kiállók friss jelszavát is ráfestették:

folytatjuk a jövőnkért.

A pad hátoldalán a két szervezet neve, az Egységes Diákfront (EDF) és a Magyar Anyák szerepel. A további műveket politikamentes civil szervezetektől várja az önkormányzat néhány feltétellel: az üzenet nem lehet reklám, és nem lehet kirekesztő vagy gyűlöletkeltő sem.

A keddi padátadón Döme Zsuzsanna a hányatott sorsú szivárványos pad jövőjéről is beszélt. Ez némi restaurálás után a budapesti mémmúzeumba kerül a Károly körúton – méghozzá a pad összes színstációját egyszerre megjelenítve – írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik