Közélet

Pressman kifejtette véleményét a könyvek fóliázásáról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A magyarországi LMBTQ-mozgalom történetét és a magyarországi emberi jogokért folytatott harc történetét a magyarok írják” – nyilatkozta az elsősorban a meleg közösségnek szóló Metro Weekly nevű washingtoni hetilapnak David Pressman, az USA magyarországi nagykövete, egyike annak a hat, homoszexualitásukat nyíltan vállaló meleg férfinak, akik jelenleg az Egyesült Államok nagyköveteként dolgoznak a világban.

A lap megjegyzi, Pressmant jelenlegi posztjának tavalyi elfoglalása óta gúnyolják és támadják a magyar kormánypárti médiában az LMBTQ-kérdésekben tanúsított szókimondása miatt, amellyel szembemegy az Orbán Viktor vezette kabinetnek az LMBTQ-közösség láthatóságának visszaszorítását célul kitűző törekvéseivel.

Pressman leszögezte, nem személyes okokból teszi szóvá az emberi jogi aggályait, mivel Magyarország szerinte egyre inkább tekintélyelvűvé válik. Mint mondta, azokat a fiatalokat próbálja megvédeni, akik arról beszélnek neki az utcán, hogy olyan hazában szeretnének élni, amely befogadja őket a nemi kisebbség tagjaként is.

A nagykövet elismerte: a Pride után meghívta a közösség mintegy ezer képviselőjét a rezidenciájára ünnepelni, ez a lépése azonban nem azt jelenti, hogy megtámadta volna a magyarok konzervatív vallásos felfogását, erkölcsi értékeit. A vendégek olyan magyar családok, aktivisták voltak, akik méltósággal kívánnak élni.

Magyarországon is egyre többet vitáznak a politikai szereplők a gyermekek védelméről. Csak éppen ezt megosztó módon teszik, és ez éppen azokra üt vissza, akik sebezhetők, és akiket az Egyesült Államok segíteni kíván

– fogalmazott.

Pressman felidézte: amikor olvassa az újságokat, vagy fóliába csomagolt könyveket lát a boltokban, vagy arról hall, hogy boltokat bírságolnak meg, mert kitesznek közszemlére bizonyos köteteket, továbbá szivárványszínű tárgyakat rongálnak meg, ráadásul egyre ellenségesebb a kisebbségekkel szembeni retorika, „akkor fontos csak igazán, hogy az érintettek és általában a magyarok tudják: amikor kell, az USA a jövőben is odaáll a sebezhető kisebbségek mellé.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik