Közélet

Egy év alatt 80 ezer forinttal drágult a temetés, egyre többen kénytelenek spórolni rajta

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egy év alatt a negyedével drágult meg a koporsós és a hamvasztásos temetés is Magyarországon. Júniusban már majdnem 400 ezer forintba került egy koporsós szertartás, írja a Pénzcentrum.

A KSH friss átlagárakat összegző adatsora alapján egy koporsós temetés átlagosan 399 180 forintba került júniusban, a hamvasztásos szolgáltatás átlagára pedig 286 410 forint volt. Budapesten előfordulhat, hogy jóval többet kérnek el a temetkezési vállalkozók, míg vidéken kevesebbet.

Január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal emelkedett, a hamvasztás pedig 11,1 százalékkal drágult. 2022 júniusában pedig 322 ezer forintot kellett fizetni a koporsós szolgáltatásért, míg a hamvasztásért kicsit kevesebb, mint 230 ezeret. Ma mindkét temetkezési forma több mint 40 százalékkal többe kerül, mint két évvel ezelőtt.

A lapnak már tavasszal arról beszélt egy temetkezési vállalkozó, sokaknak már arra sem telik, hogy papot, szónokot fogadjanak, és egyre gyakoribb, hogy a hozzátartozók elviszik a hamvakat haza, vagy olcsóbb temetkezési módokat választanak, esetleg szertartás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik