Közélet

Jönnek az utolsó időközi választások: polgármestert, képviselőket választanak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik meg ma: Alsórajkon polgármestert, Nagykőrösön és Oroszlányban egyéni választókerületi képviselőt választanak – írja az MTI. A most megválasztandó polgármesterek és képviselők mandátuma 2024 őszéig szól.

Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati és nemzetiségi választást tartani. A jogszabályváltozás miatt azok az időközi önkormányzati választások még megtarthatók, amelyeknek a kampányidőszaka a törvény hatályba lépését, május 26-át megelőzően már tartott, a többi elmarad. Így a ciklus utolsó időközi választásait most vasárnap rendezik meg.

Az alaptörvény előírja, hogy az európai parlamenti (EP-) választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat, így 2024-ben június 9-én lesz az EP-választás és az önkormányzati választás is. A hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek mandátuma pedig 2024. október 1-jéig tart.

A Zala vármegyei Alsórajkon azért írtak ki voksolást, mert az eddigi polgármester, a független Neuhold-Marton Nóra Ibolya április 17-ei hatállyal lemondott tisztségéről. A posztért két független jelölt indul, a választói névjegyékben 270-en szerepelnek.

A Pest vármegyei Nagykőrös 4. számú egyéni választókerületének képviselője, Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) április közepén elhunyt. Az időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje és két független jelölt indul, a választói névjegyzékben mintegy 2500-an vannak.

A Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 3. számú egyéni választókerületének képviselője, Hermann Istvánné (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület) április 18-án elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy 1700 helybéli négy jelölt közül választhat: a posztért indul a Megoldás Mozgalom, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje és egy független jelölt. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Ma a Veszprém vármegyei Nyárád és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszakeszi roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna, de ezek a választások – mivel nem volt meg a szükséges számú jelölt – elmaradnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik