Közélet

Novák Katalin ott járt, ahol elődje sose

Vincenzo Pinto / AFP)
Vincenzo Pinto / AFP)
A nógrádi Rimócon interjúzták az államfőt. Tartalék és tartalékosok, hagyomány és küzdés, nyomor és turizmus, reflektor és szembenézés.

„A három nap alatt több olyan kistelepülésen is jártam, ahol korábban köztársasági elnök még nem” – ezt Rimóc községben nyilatkozta a vármegyei portálnak az államfő, aki az utóbbi néhányszor huszonnégy órát Nógrádban töltötte úgynevezett megyejáráson.

Szabó György újságíró és Novák Katalin számos témát érintett, néhány párbeszédtöredéket mi is megosztunk olvasóinkkal (egyúttal javasoljuk olvasásra a teljes cikket).

Szóval: mi változott a megyében a pandémia óta?

Azt látom, hogy Nógrád vármegye egyre erősödik, sok még a tartalék.

Nógrád lakossága átlag felett fogy és öregszik, milyen eszközökkel lassítható a folyamat?

Örömmel látom, hogy a kormány részéről megvan a szándék a vidéki Magyarország megerősítésére. (…) Nógrádban is lépten-nyomon erős, a hagyományaikra büszke, küzdeni képes emberekkel találkoztam.

Kérdi az újságíró: „Az alacsony iskolázottság lényegében apáról fiúra öröklődik, és generációkon átívelő munkanélküliséghez, szegénységhez, bűnözéshez vezet; hogyan lehet a gyerekeknek pozitív, motiváló jövőképet mutatni, ha a szüleiktől nem kapnak ilyen útravalót?”

Érti a kérdést s válaszol is rá az államelnök:

A vármegye gazdagságához, sokszínűségéhez hozzátartozik a nagyszámú cigány népesség is. (…) Ahhoz, hogy a tanulatlanságot iskolázottság, a munkanélküliséget magas foglalkoztatás váltsa, a családalapításhoz pedig felelősségérzet kapcsolódjon, kellenek a segítők és kell a segítségre szorulók elszántsága is. (…) Minden alkalmat igyekszem megragadni arra, hogy a gyerekeknek személyesen is elmondjam, milyen fontos, hogy tanuljanak, higgyék el: ez a kiút a nyomorból, ez a kiút a kilátástalanságból.

Hogyan tudja támogatni a megyei turisztika fejlődését?

Nógrád az ország egyik csodálatos vidéke. (…) Abban bízom, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.

A honvédség főparancsnokaként mit gondol, a seregben milyen szerepet kapnak az önkéntesek?

Büszke vagyok arra, hogy a férjem is – közel ötvenéves fejjel – elvégezte az önkéntes tartalékos kiképzést, teljesíti a kapcsolódó kötelezettségeket, és a munkája mellett folyamatosan továbbképzi magát. Az önkéntes tartalékos rendszer szinte bárki számára nyitott. Az a lényege, hogy a tartalékos a polgári foglalkozása megtartása mellett rendelkezzen azzal a képességgel, tudással és képesítéssel, amely alkalmassá teszi arra, hogy tényleges szükséghelyzetben segíteni tudjon.

Újabb kérdés: „Mi volt a legemlékezetesebb momentum az események tengerében, és mi volt a legfontosabb konzekvencia, amire vármegyénket illetően jutott?”

S a válasz:

Hozzuk a perifériát a középpontba, a reflektort – ami az én kezemben annak köszönhetően van, hogy köztársasági elnök lehetek – irányítsuk oda, ahova kevesebb fény jut! Utána már csak az a feladat, hogy ezt a fényt őrizzük is meg.

Megyejárása során Novák Katalin több száz emberrel fogott kezet. „Mit gondol, mit tapasztal, ezek a kézfogások milyen szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel bírnak az emberek számára?”

Kézfogáskor van egy olyan másodperc, amikor egymás szemébe tudunk nézni, és ezt a pillanatot utána haza tudjuk vinni magunkkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik