Közélet

A Belügyminisztérium szerint passzív ellenállásra buzdít a Magyar Orvosi Kamara

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét. A MOK azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek

– fogalmazott szombati közleményében a Belügyminisztérium. A tárca szerint „ezzel szemben az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat”.

Az új rendszerben a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat

– jelezték, hozzátéve, hogy az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el.

A Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján.

„Az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot. A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető. Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket. Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető”, írták.

A MOK július 6-án a Facebook-oldalán emlékeztette arra az orvosokat, hogy hamarosan dönthetnek arról, hogy részt vesznek-e a Vármegyei Etikai rendszer létrehozásában. A kamara vezetőséga azt kérte az orvosoktól, hogy mérlegeljék, „mikor arról döntenek, munkájukkal segítik-e az új rendszer létrejöttét, vagy inkább passzív ellenállással kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását”.

Kapcsolódó
Többen otthagyták a MOK küldöttgyűlését, később lemondott Lénárd Rita alelnök
Sűrű héten van túl az orvoskamara: a június 3-ai küldöttgyűlést be kellett rekeszteni, az alelnök pedig pénteken távozott posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik