Közélet

Feljelentést tehet a kormányhivatal a zajdai illegális autógumi-lerakó miatt

Tompos Márton facebook oldala
Tompos Márton facebook oldala

Tompos Márton momentumos képviselő Facebook-oldalán számolt be arról, hogy hegyekben áll a használt autógumi Zalában, a zajdai laktanya területén. Mint írta: a szennyező cégnek június 30-áig lett volna ideje elszállítani a több ezer tonnányi gumit, „de természetesen felszívódtak”.

A képviselő egy későbbi videójában pedig már arról beszélt, hogy a környezetszennyezés mögött Rogán Antal államtitkárának, Benkő Tamásnak a testvére áll, mivel több szálon kötődik hozzá a környezetszennyezést okozó cég.

A zajdai azonban nem az első húzása Benkőéknek, a korábbi devecseri gumisbotrány is hozzájuk kötődik, amiért a város perelte is Benkőék egy másik cégét

– állítja Tompos. Hozzátette: „mindkét helyen több ezer tonna gumihulladékról van szó, amit egyszerűn otthagyott a felelős cég, a helyi önkormányzat és környezetvédelmi hivatal pedig kuncsoroghat az államnál, hogy adjon pénzt a szennyezés felszámolására”.

A Zala Vármegyei Kormányhivatalnál érdeklődtünk az esetleges következményektől, válaszukban a 24.hu-nak azt írták: „A magyarországi székhelyű és a volt Zajdai laktanya területén fiókteleppel rendelkező kft. nem veszélyes hulladék előkezelésére és hasznosítására 2018-ban kiadott engedélyét a Zala Vármegyei Kormányhivatal 2023. április 5-én azonnali hatállyal visszavonta”.

A kormányhivatal válaszából kiderült, hogy a cég az engedélyezettnél nagyobb mennyiségben gyűjtött össze hulladékot, elmulasztotta a hasznosítási kötelezettségét, valamint nem volt érvényes telepengedélye sem.

A céget arra kötelezték, hogy június 30-ig adja át a gumihulladékot a hulladékkezelőnek. Végül leszögezték:

A hulladék eltávolításának megtörténtét a kormányhivatal helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálja. Ha vállalkozó a kötelezést nem megfelelően teljesíti, a kormányhivatal végrehajtási eljárást indít a cég terhére, továbbá büntetőjogi feljelentést is tehet.

Megkerestük az ügyben a rendőrséget is, azt közölték, hogy az ügyben eddig nem érkezett bejelentés, így nyomozás nincs folyamatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik