Közélet

ATV: Rendkívül fontos előrelépés történt az EU-s pénzek feloldása szempontjából

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Együttműködési megállapodást írt alá pénteken az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Az ATV Híradó szerint Senyei György, az OBH elnöke úgy látja, fontos lépés ez az uniós pénzek folyósításához szükséges feltételek teljesítéséhez.

A június 1-jén hatályba lépett törvény értelmében a jövőben az OBT például egyetértési jogot gyakorolhat, ha bírákat rendelnek ki különböző megyék között. Ami azt jelenti, hogy az OBT-nek a bírák kirendeléséhez az OBT-nek is hozzá kell járulnia, és ez végeredményben növeli a bírák szervezeti és szakmai autonómiáját.

Az új törvény emellett arra is kitér, hogy az Országos Bírósági Hivatal hogyan támogatja az önálló jogi személyiséggé vált Országos Bírói Tanácsot saját szervezetének felépítésében.

Matusik Tamás, az OBT elnöke elmondta: „a testület maga kérte, hogy a jogalkotó iktasson be egy átmeneti, úgynevezett inkubációs időszakot, ami kilenc hónapra szól. Ez idő alatt egyebek mellett el tudják kezdeni az önálló gazdálkodást is. Ezzel egyidőben pedig az OBT hatásköre is kibővül. Matusik hozzátette: a tanács abban érdekelt, hogy sikeres legyen az igazságügyi reform, amelyhez egyébként több ponton is ajánlásokat fűztek, amiket a jogalkotó végül figyelembe is vett.

Az Országgyűlés május 3-án szavazta meg az igazságügyi reformcsomagot, amely az egyik fontos feltétele az uniós források feloldásnak.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke ugyanakkor közleményben kritizálta az igazságügyi reformcsomagot. Varga Zs. András úgy fogalmazott:

az OBT és az Európai Bizottság egybehangzó törekvésének teljesítése a magyar igazságszolgáltatás megbénításához vezetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik