Közélet

Milliárdos károkat okoztak a júniusi viharok

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI
A 31,5 ezer kárbejelentés után másfélszer annyit fizetnek a biztosítók, mint egy éve ilyenkor.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) friss adatai szerint idén másfélszer akkora kártalanítást fizethetnek ki a lakásbiztosítással rendelkezőknek, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Júniusban mintegy 31,5 ezer kárbejelentés kaptak, a kártalanításra már kifizetett, illetve tartalékolt összeg nagysága meghaladja a 3,4 milliárd forintot.

A MABISZ 2010 óta gyűjti a május-augusztusi viharszezon kárkifizetéseit. Tavaly a hasonló időszak kifizetései, tartalékolásai 2,2 milliárd forintot tettek ki, 21 ezer bejelentés alapján. 2022-ben a május volt szélsőségesebb. Idén a viharok főleg Budapesten, Pest vármegyében, illetve az ország keleti részein pusztítottak, a legtöbb kár felhőszakadáshoz, beázáshoz, jégveréshez, villámhoz, valamint a villámcsapás másodlagos hatásaihoz kapcsolódott.

A szövetség idézi az MNB statisztikáját, amely szerint a lakásbiztosítási szerződések havi átlagdíja nem éri el a négyezer forintot, az ingatlanok több mint egynegyede (egymilliónál is több lakás, családi ház) mégsem biztosított. Mint írták, gondot jelent az is, hogy a szerződések jelentős részét sok éve kötötték, nem aktualizálták, sokan csak a kárrendezésnél szembesülnek azzal, hogy időközben alulbiztosítottakká váltak, a biztosítási összeg nem fedezi az ingatlan  újjáépítésének, ingóságok újrabeszerzésének költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik