Közélet

Karácsony Gergely: Orbán Viktor újabb vörös vonalat lépett át 

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A kormányfő ugyanis a demokráciát értelmiségi marhaságnak nevezte. Sajtófőnöke szerint nem így történt, a „demokratúrát” minősítette ostobaságnak.

A főpolgármester szerint Orbán Viktor újabb vörös vonalat lépett át, ha valóban arról beszélt egy olasz lapnak, hogy

a demokrácia a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága. Kétféle politikai rendszer létezik, a szabadság és a diktatúra, Magyarországon pedig szabadság van, mert az történik, amit az emberek akarnak.

A magyar miniszterelnök ezt a Libero Quotidiano nevű milánói lapnak mondta, amikor a városban járt néhai barátja, Silvio  Berlusconi temetésén. Az interjú idehaza nem kapott nagy nyilvánosságot, a Hírklikk szemlézte, de meglepő módon Orbán Viktor honlapjára sem került fel, arról Karácsony Gergely sem hallott, míg a Klubrádió ki nem kérte arról a véleményét.

A főpolgármester szerint az igaz, hogy vagy szabadság van, vagy diktatúra, de az egészen új szintet jelent, ha a kormányfő ezt mondta a demokráciáról, hiszen eddig csak minősítette azt jelzőkkel, például illiberálisnak nevezte, de nem kérdőjelezte meg, márpedig

nincs szabadság demokrácia nélkül,

ha a miniszterelnök valóban „kiátkozta” a demokráciát, az új vörös vonal átlépése.

Az adásban a 99 Mozgalom adománygyűjtéséről Karácsony Gergely azt mondta, a Fidesz vádjait éppen a titkosszolgálat jelentése cáfolja, amit ugyanis „feltártak”, azok bíróságon kikérhető adatok. A főpolgármester emlékeztetett rá, kormánypárti oldalon ennek a sokszorosát költötték el, választókerületenként akár egy jelöltre többet, mint az ellenzék országosan.

Frissítünk!

Orbán valójában demokratúráról és ostobaságról beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök az olasz interjúban nem arról beszélt, amit Karácsony Gergely vélelmez, hanem szó szerint arról, hogy a „demokratúra” kifejezés a baloldali politikusok, értelmiségiek ostobasága – tájékoztatta lapunkat Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke mindezt úgy értékelte, hogy Karácsony Gergelynek nemcsak az angoltudása hiperpasszív, hanem az olasz is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik