Közélet

Ők lettek az új alkotmánybírók

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Megválasztotta a parlament a négy új alkotmánybírót, akik szeptembertől veszik át Dienes-Oehm Egon, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária helyét, miután utóbbiak 12 éves mandátuma lejár. Az új alkotmánybírókat is a kormánypártok jelölték, így nem meglepetés, hogy titkos szavazáson megszerezték a szükséges kétharmados többséget. Az ellenzéki pártok közül a Momentum próbálkozott saját jelölttel, Bárándy Gergely volt MSZP-s képviselő személyében, sikertelenül, már a szakbizottságban sem kapta meg a kellő támogatást, így róla nem is szavazott az Országgyűlés.

A testület új tagjai:

  • Haszonicsné Ádám Mária,
  • Lomnici Zoltán,
  • Patyi András
  • és Varga Réka.

Valamennyi jelölt 136 szavazatot kapott, a szavazásban 150-en vettek részt, az ellenzék jelentős része tehát nem.

Haszonicsné Ádám Mária Tarlós István főpolgármestersége idején a főpolgármesteri hivatal aljegyzője volt, majd Áder János köztársasági elnök hivatalát vezette főigazgatói beosztásban, utána pedig Áder alapítványában, a Kék Bolygóban vállalt szerepet jogi igazgatóként.

Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt 2002-től 2008-ig, 2010-től az akkor megalakult Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civil szervezet elnöke lett. Jelenleg a Kúrián elnöki tanácsadóként tevékenykedik, társadalmi megbízatásban az Aranycsapat Testületének elnöke.

Patyi András dolgozott már az Alkotmánybíróságon, ott kezdte a pályáját harminc évvel ezelőtt, amikor is Holló András főtitkár mellett volt fogalmazó, majd Vörös Imre alkotmánybíró törzskarában lett titkár, majd tanácsadó. 1997 és 2006 között a XII. kerületben volt jegyző, majd három évre főtanácsadóként visszatért az Alkotmánybíróságra. Patyi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és a Nemzeti Választási Bizottság elnöki tisztségét is betöltötte, utóbbi tisztségben kiérdemelte a bírságkirály jelzőt Orbán Viktor miniszterelnöktől, amikor látogatást tett nála az egyetemen. Jelenleg a Kúria elnökhelyetteseként dolgozik.

Varga Réka az ELTE-n végzett, nemzetközi joggal foglalkozó egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékén, egyben az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékáni posztját is betölti. 2020 óta az igazságügyi tárca főtanácsadója, előtte a külügyi tárca főosztályvezetője volt. 15 éven át a Vöröskeresztnél dolgozott tanácsadóként. Áder János 2021-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik