Közélet

Telex: Már bírságolnak a melegellenes törvény miatt

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A Libri felülvizsgálja kínálatát. A Líra ellen is eljárás indult.

A gyermekvédelminek nevezett törvény homályos szabályozása miatt a Libri a kiadókkal egyeztet minden olyan könyvről, ami jogsértő lehet. A Telex információi szerint ebben az is  szerepet játszhat, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság májusban már bírságolt egy könyv miatt, amit ifjúságiként árultak.

Vizsgálat indult a másik könyvterjesztő, a Líra ellen is. Nyáry Krisztián kreatív igazgató a portálnak megerősítette, a fogyasztóvédelem akcióját követte Rétvári Bence államtitkár (KDNP) bírálata. A politikus érvelésével ellentétben a homoszexualitás valójában szexuális orientáció, nem nemi identitás. A Lírával szembeni hatósági vizsgálat nem zárult le.

A Libri a fogyasztóvédelmi eljárás tényét megerősítette, a cég azt nem árulta el, az melyik kötetet érinti, de a portál szerint Móra Kiadó egyik könyvéről lehet szó. Nyáry Krisztián nem akarta kommentálni a Libri elleni eljárást, arról viszont értesült, hogy a Libri levelet írt több könyvkiadónak (a Líra-csoporthoz tartozónak is), azt kérte, nyilatkozzanak arról, hogy könyveik megfelelnek-e a gyermekvédelmi törvénynek, amiről a Libri azt írta, mivel meghatározásai nem egyértelműek,

ezért a könyvkereskedők és kiadók minden kérdéses címet egyénileg értékelnek.

A Libri arra kérte a kiadókat, a teljes kínálatot ellenőrizzék,

a cél az esetleges későbbi büntetések elkerülése, ez a kiadók és a Libri érdeke is.

Nyáry Krisztián szerint a Líra még nem döntötte el, mit lép, a jogszabályt ugyan nem tartják végrehajthatónak, de jogkövetőek annak dacára is, hogy a törvény olyan tágan értelmezhető,

hogy a szépirodalmi művek fele a hatálya alá esik.

A könyvkereskedők az eljárások alapján próbálják kitalálni, mi lehet a joggyakorlat. A Telex szerint a Librinél és a könyv kiadójánál azt is mérlegelik, hogy a Harry Potter-könyvsorozat egyik kötete sértheti-e a melegellenes törvény előírásait.

Frissítünk!

Az MCC két éve saját kiadót indított

A könyvkiadók pénzügyi beszámolói alapján az mfor.hu azt írja, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány 2021-ben indított könyvkiadójának (MCC Press) tavaly több mint 100 millióval nagyobb (164 millió) forgalma volt, mint az indulás évében, veszteségét megfelezve 50 milliós mínusszal zárta az évet.

A 754 fős kollektívával üzemelő Libri-Bookline Zrt.-nek a 30,8 milliárd forintos bevételéből 2,3 milliárdos nyeresége lett, jó pénzügyi helyzetbe érkezett a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány leányvállalata, az SQ Invest Kft., amikor átvette a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik