Közélet

Republikon: Hibahatáron belül gyengült a Fidesz

Hibahatáron belül mozgott a magyar pártok támogatottsága júniusban, az erőviszonyok nem alakultak át – derül ki a Republikon közvélemény-kutatásából, amelyet a Telex ismertetett.

A reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült június 19-23. között készült, a hibahatár 3,2 százalékpont volt, így ennek fényében érdemes értelmezni az adatokat.

A Republikon mérése szerint január óta először csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében egy, a pártválasztók körében két százalékponttal, a teljes népesség körében 33, a pártválasztók körében jelenleg 46 százalék a kormánypártok támogatottsága.

Bár még mindig a DK a legerősebb ellenzéki párt (teljes népesség: 12 százalék, pártválasztók: 16 százalék), de tovább csökkent a támogatottsága. A Momentum a teljes népességben egy százalékponttal, 6 százalékra, a pártválasztók körében 2 százalékponttal, 9 százalékra nőtt és ezzel a második legerősebb párt lett az ellenzéki oldalon.

A Mi Hazánk változatlanul 5 százalékon áll a teljes népesség körében, viszont egy százalékponttal csökkent, 7 százalékon áll a pártválasztók csoportján belül. Az MSZP három hónap után először erősödni tudott a teljes népesség körében, 1 százalékponttal, 4 százalékra, a biztos pártválasztóknál 5 százalékon van.

Az MKKP júniusban 1-1 százalékponttal a teljes népesség és pártválasztók körében is erősödött 5, illetve 6 százalékra, az LMP pedig pár hónap után másodszor is el tudta érni a parlamenti küszöböt, 5-5 százalékra erősödött mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében.

A Párbeszéd 1 százalékról 2 százalékra nőtt, a Jobbik viszont stagnál a teljes népesség körében 3, a pártválasztóknál 4 százalékon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik