Közélet

Tuzson rendszeresen monitorozná, hogy az ítélkezési gyakorlat megfelel-e a jogalkotók szándékának

MTI
MTI

Az uniós miniszterrel egy időben zajlott a parlamentben az új igazságügyi miniszter bizottsági meghallgatása is. A Varga Juditot váltó Tuzson Bence az egyik legfontosabb miniszteri feladatának a szuverenitás védelmét tartja. Az igazságügyi bizottság hétfői ülésén úgy fogalmazott, a nemzetközi politikában mindig az erősebb fél diktál, a nagyobb országok határozzák meg, hogy a kis országok miként viselkedjenek. Az Európai Unió üdítő kivétel volt ebben a tekintetben sokáig a vétójog intézményével például, de Tuzson most úgy érzi, kezd felborulni a kényes egyensúly Brüsszelben is.

A Telex tudósítása szerint a miniszterjelölt  szerint már az uniós szabályozásokon keresztül állandó nyomás alá helyeződött Magyarország. Olyan területeken avatkoznak be szerinte, amelyek az EU alapszerződésében nem szerepelnek. Bár az uniós témák egy másik minisztériumhoz tartoznak a jövőben, Tuzson a magyar érdekeket szeretné megvédeni és erősíteni a jogalkotás területén.

A bírói függetlenséget biztosítani kell

– vallja az új miniszter, az ítélkezési gyakorlatot azonban folyamatos monitorozná. Meg kell vizsgálni szerinte, hogy az ítélkezési gyakorlat megfelel-e az eredeti jogalkotói szándéknak, és ahol ez nem így van, ott be kell avatkoznia a jogalkotónak. Azt ígérte, igazságügyi miniszterként szoros kapcsolatra törekszik az igazságügyi hivatásrendekkel.

Tuzson a politika előtt sokág ügyvédként dolgozott, így – mint fogalmazott –, abban „a szerencsés helyzetben van”, hogy a másik oldalról is rálátása van a joggyakorlatra. Komolyan kell venni szerinte, hogy mit gondolnak az emberek az ítélkezésről, a jogszabályokról, „le kell szállni a tudományos jogászvilág szintjéről az emberekére”, és meg kell kérdezni a véleményüket. Nem szabad szerinte, hogy azt érezzék, szerencsejátékban vesznek részt, ha a bírósághoz fordulnak.

Az ellenzéki képviselők az expozé után főként arra voltak kíváncsiak, „az elmúlt évek egyfajta botrányminisztériummá vált” igazságügy új vezetőjének mi a véleménye a Pegasus-ügyként ismertté vált lehallgatásokról, valamint a Schadl-Völner-ügyről.

Tuzson arról beszélt, a lehallgatások engedélyezésekor azt kell mérlegelnie az igazságügyi miniszternek, hogy a nyomozáshoz szükség van-e rá, más formában nem lehet-e hozzájutni a keresett információhoz, és a nemzetbiztonsági érdek felülírja-e a személyiségi jogokat. Ezt a gyakorlatot kívánja miniszterként ő is folytatni, azt pedig pusztán szervezési kérdésnek tartja, hogy Varga Judithoz hasonlóan ő is delegálja-e a feladatot az államtitkárának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik