Közélet

Titok az orosz gáz ára, de az biztos, hogy rekord

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az ellenzék szerint a drágasága, a kormány szerint az olcsósága.
  1. Miért az állami MVM fizeti a legmagasabb árat az orosz földgázért az uniós országok között?
  2. Miért fizet az állami MVM sokkal többet az orosz földgázért, mint a más forrásból érkezőkért?
  3. Számba vették-e a minden szempontból kedvezőtlen orosz szerződés esetleges felmondását?

Erre a három fontos kérdésre várt választ a szocialista Tóth Bertalan az energiaügyi minisztertől. Az ellenzéki politikus felidézte, hogy miközben Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter is olcsó orosz gázról beszélt, a KSH nyilvántartása alapján a Népszava arról írt, hogy januárban a tőzsdei árakhoz képest 10 százalékkal többet fizettünk a hazánkba érkező gázért, a G7 gazdasági portál szerint többet, mint a máshonnan érkezőkért, és az EU-országok közül hozzánk érkezett legdrágábban az orosz.

Az ellenzéki politikus hosszan idézte az elemzéseket, szerinte azok alapján joggal merülhet fel a gyanú, hogy az orosz szerződés előnytelen. Felvetette Lantos Csabának, hogy az ő joggyakorlása alá tartozó állami MVM-csoport a jövőben – figyelembe véve a korábbi tapasztalatokat – esetleg az orosz Barátságért érdemrenddel kitüntetett Szijjártó Péter külügyminiszter segítsége nélkül próbáljon kedvezőbb szerződést kötni.

Ezek Európa legalacsonyabb rezsiárai

Lantos Csaba miniszter megbízásából ezt Koncz Zsófia válaszolta. Azt írta, hogy a

gázszállítási szerződések üzleti titoknak minősülnek,

ezért a Tóth Bertalan kérdésében szereplő állítás nem felel meg a tényeknek. Az államtitkár még emlékezett rá, amikor a szocialisták kormányoztak, és ígéretük ellenére 15-ször emelték a rezsi árát, így 2010-ben a magyar családok fizették az átlagfogyasztásig Európa legdrágább energiaárait.

Ezzel szemben a nemzeti Kormány a több mint egy éve zajló háború ellenére Európa legalacsonyabb rezsiárait biztosítja a magyar családoknak.

Koncz Zsófia megismételte:

  • így legalább egymillió magyar család kerülte el a rendkívül nehéz helyzetet,
  • szankciók nélkül azonnal jelentősen mérséklődnének az energiaárak,
  • az ország cnergiabiztonsága nem ideológiai kérdés, nem választható el a térség adottságaitól.

Rezsiemelés: hiába padlón a gázár

A Pénzcentrumnak szakértők közben azt mondták, hogy hiába zuhan a gáz viágpiaci ára, csúnya számlákat kaphat a magyar lakosság, mert a hazai tárolókban még javarészt az van, amit az MVM magas áron szerzett be. A portál idézte Lantos Csabát, aki korábban azt mondta, a rezsicsökkentett gáz, áram és távhőár  egész évre változatlanul marad, az átlagfogyasztás feletti részről pedig később döntenek.

Holoda Attila szerint a kormány azért nem nyúlt a lakossági rezsiárakhoz, mert az MVM túl nagy készletet tárolt be, vásárolt fel, amikor drága volt a gáz, a cégnek még mindig borzasztó nagy a vesztesége a rezsicsökkentett árakon, ráadásul a lakossági ár még  mindig nagyjából a fele, mint a már nagyon kedvezőnek számító, 40 euró körüli megawattóránkénti tőzsdei árak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik