Közélet

Rendőrség: jogszerű, szakszerű és arányos volt a könnygáz használata a Karmelita kolostornál

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Atrocitásba torkollt hétfőn este a státusztörvény elleni tüntetés a Karmelita kolostornál, ahol az egyenruhások könnygázt is bevetettek.

A rendőrség kedden délután közleményt adott ki a honlapján, melyben azt írták, „a be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt.”

Úgy fogalmaztak: a könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb.

Megjegyezték, a rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni

– zárták a közleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik