Közélet

Pénzt akar az Európai Bizottságtól a kormány az ukrán gabonadömping miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nagy István agrárminiszter jelentkezett be videón kedden délelőtt Luxembourgból, az EU-s agrárminiszterek tanácsüléséről. Az ülésen minden bizonnyal szó esik majd a kelet-európai tagállamok piacára nehezedő ukrán gabonaexportról, amelynek romboló következményeire többek között a lengyel gazdák is felhívták a figyelmet, például traktoros tüntetésekkel.

A határmenti tagállamok, legfőképp Lengyelország, Románia és Magyarország már tavaly óta küszködik az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek áruforgalma miatt, mivel az unió feloldotta az Ukrajnából származó árukra kivetett vámokat, és egyúttal programot indított, hogy megkönnyítse az ukrán gabona beáramlását Európai Unióba. Ezeknek az intézkedéseknek a célja elvileg az, hogy a gabonát és a mezőgazdasági termékeket minél előbb afrikai és közel-keleti országokba lehessen juttatni, mivel ott jelentős hiány alakult ki korábban a fekete tengeri orosz blokád miatt. Ahelyett azonban, hogy a termékeket továbbszállították volna, a gabona és a mezőgazdasági cikkek nagy része Európában maradt, ami hatással van legfőképp a kelet-európai árképzésre.

Nagy István arról beszélt, hogy a luxembourgi tanácsülésen öt határ menti tagállammal közösen igyekeznek rábírni az Európai Bizottságot, hogy uniós szinten találjon megoldást a kelet-európai gazdák problémájára. Ennek keretében – közölte – el akarják fogadtatni a Bizottsággal a bevezetett importtilalmi intézkedéseinket. Ezeket az év végéig szeretnék fenntartani.

Az eddig elszenvedett veszteségek kezelése érdekében pedig pénzügyi támogatásra is szükség van

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető, aki szerint a cél, hogy a magyar gazdák is támogatáshoz jussanak.

Elmondása szerint arra is javaslatot fognak tenni, hogy a Bizottság adjon tranzittámogatást az Ukrajnából szárazföldön a harmadik országokba irányuló termékek szállítási költségéhez. Ez szerinte segítene abban, hogy az ukrán gabona tényleg oda jusson el, ahol szükség van rá, és ne okozzon piaci zavarokat a határ menti tagállamokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik