Közélet

ÁSZ: Súlyos szabályatlanságokat találtak a Kutyapárt gazdálkodásában

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Négy párt és a hozzájuk tartozó pártalapítványok gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az erről szóló sajtóközlemény szerint még a Fidesznél és pártalapítványánál, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnál is találtak kisebb – noha jellemzően csak adminisztratív – hiányosságokat.

A vizsgált szervezetek közül a legsúlyosabb szabálytalanságokat a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és pártalapítványának ellenőrzése során tárta fel az ÁSZ. Ezek jellemzően gazdálkodási, valamint a támogatások nyújtásával és az adományok elfogadásával kapcsolatos szabálytalanságok voltak.

Az úgynevezett szabályszerűségi ellenőrzés keretein belül az ÁSZ ezúttal a Fidesz, a KDNP, a Momentum és az MKKP, valamint az általuk létrehozott pártalapítványok 2020-2021. évi gazdálkodásának törvényességét vizsgálta meg. Az ÁSZ a szabálytalanságokra vonatkozó megállapításai mellett javaslatokat tett a hiányosságok kezelésére – áll a közleményben.

A Fideszhez hasonlóan a Momentumnál és pártalapítványánál, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítványnál is csak kisebb, adminisztratív hiányosságokat talált a felügyeleti szerv. A KDNP esetében – szabályozottság tekintetében – három területen tártak fel hiányosságokat. Ezek a számlarendre, a gazdasági műveletek könyvviteli rendszerben való késedelmes rögzítésére vonatkoztak. Megállapították továbbá, hogy a párt felügyelőbizottsága az ellenőrzött időszakban az Alapszabályban meghatározott, a gazdálkodás ellenőrzésére vonatkozó feladatait nem látta el. A KDNP pártalapítványánál, a Barankovics István Alapítványnál az ÁSZ „a számviteli politika, illetve számlarend kiegészítésére, a könyvviteli nyilvántartások szabályszerű vezetésére, és a számviteli beszámolók mérlegtételeinek teljes körű alátámasztására tett javaslatot”.

A hivatal szerint a Kutyapárt 2020. és a 2021. évi pénzügyi kimutatásai viszont nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a működéséhez a forrásokat, a költségvetésből jutatott és egyéb támogatásokat, adományokat pedig nem szabályszerűen használta fel és számolta el. Az ÁSZ  a párt ellenőrzése során súlyos szabályozási és elszámolási hiányosságokat, illetve tiltott vagyoni hozzájárulás elfogadását állapította meg. Eszerint a párt az ellenőrzött időszakban az általa létrehozott alapítványtól a jogszabályi tilalom ellenére fogadott el 5 613 424 Ft vagyoni hozzájárulást. A jelentés rögzíti, hogy a párt gazdálkodása több esetben nem különült el az általa létrehozott Savköpő Menyét Alapítvány gazdálkodásától, ami kockázatot jelent. A felügyeleti szerv mindezek miatt összesen tíz javaslatot tett a párt elnökének.

A jogszabályi tilalom ellenére elfogadott támogatás értékét, vagyis az 5,6 milliót  a párt köteles a központi költségvetésnek befizetni, továbbá a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ezen összeggel csökkenteni kell – írták.

A jelentés szerint a Savköpő Menyét Alapítvány szabályzatai tartalmukban nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. Az alapító párttal közös használatú ingatlan bérleti díját például az alapítvány az ellenőrzött időszakban önállóan fizette, azt nem osztotta meg a használat arányában, továbbá a közös rendezvény (táboroztatás) kapcsán a ráfordításokat az alapító párt helyett finanszírozta. Az ÁSZ a Savköpő Menyét Alapítvány kuratóriumi elnökének az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetése érdekében 12 javaslatot fogalmazott meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik