Közélet

Riasztást adtak ki a zivatarveszély miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az egész országra érvényes a citromsárga figyelmeztetés. A zivatarokat villámlás, jégeső és erős szél kísérheti. Elérte hazánkat a hidegfront.

Hétfőn erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett általában erősen felhős, borult lesz az idő. Átmeneti szakadozások lehetnek csak a felhőzetben. Többfelé, több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar. A szél többfelé megerősödik zivatarok környezetében. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14-22 fok között alakul, a tartósan csapadékos északkeleti tájakon lehet hűvösebb. Késő estére 8-12 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható zivatarok veszélye miatt az egész országra kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Ilyenkor az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Hajnalban már elsőfokú, citromsárga riasztást is kiadtak. A riasztások által érintett járásokat egy folyamatosan frissülő térképen követhetik nyomon.

Azt írták, a reggeli, délelőtti órákban elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon fordulhatnak elő zivatarok, majd a déli óráktól egy új hullámban ismét labilizálódik a légkör és megnő a zivataresély a Dunántúlon is. Egészen a késő éjszakai órákig kitarthat a zivatartevékenység.

 

Kedden a felhő- és csapadékzóna lassan halad kelet, északkelet felé, legtovább a Nyírségben, Borsodban eshet tartósan az eső, mögötte szakadozik a felhőzet, de gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. A szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban 5, 12, délután 10, 18 fokot mérhetnek, a legtovább csapadékos északkeleti vidékeken lesz a hűvösebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik