Közélet

Hernádi Zsolt a horvát RTL-nek: Nem történt semmilyen megvesztegetés, méltatlan a nemzetközi elfogatóparancs

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott interjújában pénteken este megismételte, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el Mol-INA ügyben. Az interjút az MTI szemlézte. Hernádi elmondta: „A nemzetközi választott bíróságok – beleértve a Horvátország által delegált bírókat is – egyhangú döntéssel mondták azt, hogy itt nem történt semmilyen megvesztegetés”.

Hernádi egyébként kilenc év után adott interjút a horvát RTL-nek, ami itt megnézhető (Hernádi magyar nyelvű válaszaival).

A horvát alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről, amelyben elutasították alkotmányjogi panaszát, elmondta: a sajtóból értesült róla, de ezt a tényt a horvátországi jogi eljárások elmúlt 12 éves menetének tükrében nem tartja meglepőnek. „Ezzel együtt ez csak annak a folytatása, ami eddig is történt ebben az egész ügyben. Mindez nemcsak nekem érthetetlen, hanem igazából mindenkinek, aki nemzetközi szinten foglalkozott ezzel” – mondta.

Az ellene zajló eljárásokkal és a Horvátország által kiadott nemzetközi elfogatóparanccsal kapcsolatban Hernádi Zsolt hangsúlyozta: méltatlan, hogy ez megtörténhetett, tekintettel arra, hogy hitelt érdemlő bizonyítékokat az eljárás semmilyen szakaszában nem mutattak be.

A Mol-vezér utalt arra is, hogy a nemzetközi választott bíróságok nemcsak a horvátországi vádakat és eljárást, hanem az ügy horvát koronatanúját, Robert Jezicet is minősítették. Az elnök-vezérigazgató szerint „nincs olyan bíróság, amelyik Robert Jezicet megbízható tanúnak tudja minősíteni. Ennek alapján viszont, hogyha nem megbízható tanú, mindaz, amit elmondott, az abban a formában nem igazolható”.

Hernádi Zsolt az interjúban kitért arra is, hogy a Mol 2009-ben a csőd széléről mentette meg a horvát energiavállalatot. „Amely mára egy kiválóan működő vállalat, amelyre mindannyiunknak büszkének kellene lenni” – húzta alá. „Ha nem vesszük át az INA irányítását, akkor az INA-t felszámolják és darabokra szedik” – fogalmazott a Mol-csoport vezetője, és arra is rámutatott, hogy az elmúlt közel 15 évben 3,8 milliárd eurónyi befektetés történt az INA-ban, és nincs még egy olyan horvát vállalat szerinte, amelyről ugyanez elmondható. Úgy értékelte: az INA és a Mol viszonyában szó sincs horvát-magyar ellentétekről, hiszen a Mol-csoport egy nemzetközi vállalat, ahol számos nemzetiség dolgozik, az INA pedig fontos szerepet tölt be az életében.

Jelezte: „Továbbra sem szeretnénk eladni az INA-t, mert az INA szerves része a Mol-csoportnak, együtt vagyunk jók. Ez egy szép, európai sikersztori”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik