Közélet

Picur nevű kutyából van a legtöbb Magyarországon, a francia bulldog a legnépszerűbb fajta

Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Picur nevű kutyából van a legtöbb Magyarországon, a francia bulldog a legnépszerűbb fajta

A hivatalos nyilvántartás szerint legkevesebb hárommillió kutyát tartanak Magyarországon. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kutyaneveket és a legnépszerűbb kutyafajtákat.

A francia bulldog a legnépszerűbb fajtiszta kutyafajta, a Picur pedig a leggyakoribb kutyanév Magyarországon – ez derül ki a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) által lapunk számára megküldött adatokból.

A 24.hu megkeresésére a MÁOK a PetVetData mikrochip nyilvántartó rendszerből gyűjtötte ki, hogy az egyes kutyafajtákból hány él hazánkban, illetve milyen neveket választanak leginkább kedvenceik számára a gazdik.

A hivatalos statisztikák szerint toronymagasan keverék kutyafajtából él a legtöbb, megközelítőleg 1 millió 119 ezer Magyarországon. Ennél is több tiszta kutyafajtát tartanak összességében az emberek (több mint kétmilliót), ám ha a konkrét fajtákat vizsgáljuk, akkor elég szoros az élmezőny.

A listát a francia bulldogok vezetik, a nyilvántartás szerint 160 ezer van belőlük, a második helyre 146 ezres számmal a német juhászkutyák fértek oda, a dobogó legalsó fokán pedig a tacskók állnak, szám szerint 122 ezren.

100 ezres létszám felett vannak még

  • a negyedik helyen tanyázó pulik (103 ezer),
  • őket a yorkshire terrierek (96 ezer),
  • az amerikai staffordshire terrierek (65 ezer)
  • és a labrador retrieverek követik (56 ezer).

A top tízes listát a chivavák (50 ezer), a beagle-ek (42 ezer) és az angol bulldogok (36 ezer) teszik teljessé.

A MÁOK által kiadott összesítésben összesen 120 kutyafajta szerepel, a legkevesebbet

  • hannoveri vérebből,
  • törpe schnauzerből
  • és miniatűr bullterrierből

regisztráltak, fajtánként megközelítőleg 3 ezret.

Az alábbi grafikonon mind a 120 kutyafajtát feltüntettük. Minél kisebb egy téglalap, annál kevesebb van egy adott fajtából az országban, eszerint érdemes böngészni az adatokat.

Made with Flourish

Maci, gyere ide!

Ami a kutyaneveket illeti, a Picurok toronymagasan vezetnek, több mint 40 ezer eb hallgat erre a névre. Komoly tömegben vannak a Buksik, összesen 32 ezren, és az előkelő harmadik helyet elfoglaló Macik is, belőlük közel 30 ezer van hazánkban.

Ezután szinte egy hármas holtverseny alakul ki: Morzsiból, Liliből és Mollyból is egyaránt 25-25-25 ezer szerepel a nyilvántartó rendszerben. Kicsit lemaradva tőlük jönnek a Bellák és a Lizák.

Még mindig a top 10-ben, de már 20 ezer alatti létszámmal képviseltetik magukat az élbolyban a Brúnók és a Tappancsok.

A MÁOK által kiadott listán összesen 81 név szerepel, ezek mindegyikét legalább hatezer kutya viseli. Túl nagy meglepetések nincsenek rajta, a többségét alighanem már mindenki hallotta, ha időnként kutyásokkal találkozik.

Akinek van kutyája, vagy egyszerűen csak kíváncsi, az alábbi kördiagramon bogarászhatja ki, hogy melyik név hol áll ezen a listán.

Made with Flourish
Olvasói sztorik