Közélet

Nagy István: Nem kap Magyarország abból az uniós támogatásból, melyet a gabonapiaci helyzet megoldására hoztak létre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól az orosz-ukrán háború miatti gabonapiaci helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az Infostartnak.

A tárcavezető kifejtette, az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással a gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, és azt súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést

– jelentette ki Nagy István.

Kifejtette, hogy a bizottság nem szakmai, hanem politikai döntést hozott:

statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik