Közélet

Nyílt levélben kérik a kormányt egykori miniszterek, hogy ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozást

Nyomatékosan kérjük, hogy az Országgyűlés haladéktalanul ratifikálja védelmi szövetségünk, a NATO kibővítését Svédországgal és Finnországgal. Késlekedésnek nincs helye és indoka, a két belépő ország erősíti a védelmi szövetséget, amelynek tagja vagyunk és fokozza annak európai jellegét

– írja nyílt levelében magyar értelmiségiek egy nagy csoportja, a V21 csoport a kormánynak címezve, ami már jó ideje nem halad érdemben a két skandináv ország NATO-csatlakozásának ügyével.

A nyílt levelet jegyző korábbi politikusok és miniszterek kijelentik, hogy az orosz-ukrán háború egyetlen felelőse a szemükben Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz birodalmi terjeszkedés, célja pedig a volt Szovjetunió és az egykori szovjet blokk legalább részbeni helyreállítása.

„A készülő Határozat alapján is hassanak oda, hogy a kormány adjon ki világos állásfoglalást, amelyben megnevezi az orosz agresszort és kinyilvánítja szolidaritását a megtámadott ukrán néppel; csatlakozzon a szövetségeseinkhez, akik a tartós és igazságos béke érdekében azt követelik Oroszországtól, hogy vonuljon vissza az ukrán határok mögé. Elvárjuk, hogy a kormány irányítása alatt álló médiumok felhagynak az orosz propaganda kritikátlan terjesztésével” – írják.

A levél aláírói szerint az ország külpolitikájában azonnal fordulatra van szükség, mert alapvető érdekünk, hogy helyreálljon a baráti, szövetségesi és bizalmi viszony a NATO és az Európai Unió tagállamaival, kiemelten az Egyesült Államokkal. „Éppen ezért be kell szüntetni a velük szemben ellenséges propagandát, és törekedni kell a fennálló konfliktusok, nézetkülönbségek mielőbbi közös rendezésére. Ez alapvető nemzeti érdek” – áll a levélben.

A levelet többek mellett aláírta:

  • Balázs Péter, egykori EU-biztos, külügyminiszter,
  • Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke,
  • Bárándy Péter, korábbi igazságügyi minszter,
  • Göncz Kinga, korábbi külügyminiszter,
  • Jeszenszky Géza, szintén korábbi külügyminiszter.

Az aláírók teljes sora az alábbi bejegyzésben olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik