Mohos Márton / 24.hu
Közélet

Újabb részletek derültek ki a vármegye- és az országbérletekről

Május elsejével vezetik be az új vármegye- és országbérleteket, amelyekkel a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain lehet utazni. Az eddig felmerült leggyakoribb kérdések tisztázása céljából adott ki közleményt a MÁV a májustól érvényes új bérlettípusokkal kapcsolatban.

A harmincnapos érvényességű, teljesárú vármegyebérletet 9450 forintért, az országbérletet pedig ennek duplájáért, 18900 forintért lehet majd megvásárolni – elővételben várhatóan már április utolsó hetétől, a MÁV appon keresztül.

A tanulók élhetnek a megszokott 90 százalékos kedvezményükkel, ám a két új bérlettípusnak köszönhetően azt már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem korlátozás nélkül az adott vármegyében vagy akár az egész országban.

Kizárólag harmincnapos érvényességű vármegye- és országbérleteket bocsátanak ki a szolgáltatók: a teljesárú vármegyebérlet 9450 forintba kerül majd, míg az országbérletért ennek kétszeresét, 18900 forintot kell fizetni. A diákigazolvánnyal rendelkező nappali és esti tagozatos tanulók mindkettőt 90 százalékos kedvezménnyel vehetik meg, azaz 945 forint, illetve 1890 forint lesz az újfajta diákbérletek ára.

A vármegye- vagy országbérlet bevezetése egyszerűbbé teszi a jegyváltást is – írja a MÁV. A jövőben elég lesz hónapról hónapra egyetlen – helyközi buszokra és vonatokra, továbbá Csongrád-Csanád vármegye esetében még a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamosokra is érvényes – harmincnapos bérletet váltani.

Fontos tudni, hogy a megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, azaz a kedvezményes viszonylati bérletek vásárlására jogosult utazók az ország- és a vármegyebérleteket is kedvezményesen vásárolhatják meg.

Néhány kivétellel azonban számolni kell. A vármegye- és országbérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.

A félreértést sokak számára az okozta, hogy a feláras és nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok (például a Napfény, Békés, Bakony, Göcsej és a kaposvári InterCityk) nem feláras kocsijaiban a vármegye- vagy országbérletekkel is lehet majd utazni.

Az újfajta bérletek nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon.  

Ugyanakkor a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk. Ebben az esetben azonban ugyancsak fontos tisztában lenni azzal, hogy Budapesten a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is.

Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely vármegyében a kiindulási- és a célállomásuk van. Ugyanakkor egy vármegyére szóló bérlet is elég lesz, ha a busz vagy vonat ugyan két megyét is érint, de a célállomás ugyanabban a vármegyében van, mint az indulóállomás és az utas nem száll le a járműről a másik vármegyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik